avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gard despartitor intre vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gard despartitor intre vecini

Buna seara !
Am si eu o intrebare. Am avut in spatele imobilului meu, ce se invecineaza cu al vecinului meu (aproximativ spate in spate) un gard din lemn vechi, ce a fost daramat de catre acesta, in urma cutremurului din 1977 pentru a isi putea repara imobilul, fara a cere acordul meu. Spatiul este destul mic, si relativ neuniform intre cele doua proprietati, respectiv eu detinand mai mult. Conform actelor si masuratorilor cadastrale si a vechilor urme de hotar existente, chiar daca nu mai este nici-un gard, vecinul meu a incercat sa isi intabuleze proprietatea indicand topografului platit de dansul o suprafata mult mai mare. I s-a refuzat documentatia la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Apoi m-a actionat in instanta ca sa castige acea suprafat care considera ca ii apartine. Dupa un proces lung de aproape 4 ani de zile, cu martori, expertiza imobiliara, si alte acte doveditoare, am castigat irevocabil recursul la Curtea de Apel. Acum astept sa imi soseasca hotararea Curtii si intentionez sa edific gardul. Ma intereseaza cum as putea recupera cheltuielile de judecata castigate in instanta, si cum trebuie sa procedez pentru a putea construi acest gard, mai ales ca vecinul meu este un tip batran, reticent, pus pe harta si scandal tot timpul. Ma intereseaza cum as putea sa construiesc, daca imi trebuie autorizatie de constructie, bineinteles dupa ce obtin la judecatorie investirea cu titlu judecatoresc a hotararii Curtii de Apel, si aduc si un expert ca sa pot stabili limitele de hotar conform actelor? Adica as dori sa stiu care este procedura legala, ce dificultati legale sau nelegale as putea sa intampin in demersul meu ? Precizez ca detin masuratori, numar cadastral, expertiza imobiliara, etc Chiar este nevoie de autorizatie de constructie. Daca vecinul nu este de acord cu gardul ce doresc sa il construiesc, mai ales ca e gata de scandal tot timpul. Bineinteles ca am anuntat si politia de sector pentru a fi prezenta la aducerea expertului si baterea tarusilor, insa nu e vorba numai de asta, ci si de materialul din care intentionez sa construiesc gardul. Conteaza daca il fac din tevi cu plasa sudata, stalpi din ciment cu placi de ciment, caramida, etc ? Daca acest vecin nu vrea sa participe cu bani. Sa zicem ca il construiesc eu, cum recuperez 1/2 din costul acestuia, in instanta ? Sper sa primesc raspuns avizat referitor la aceste intrebari.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: oldestwolf2000 , utilizator 22:09, 6 Aprilie 2010
Cheltuielile ar fi trebuit cerute in instanta iar in instanta sa apara obligarea vecinului la plata lor. Daca exista aceasta obligatie in dispozitivul hotararii si nu vi le achita de buna voie, apelati la un executor judecatoresc.
Pentru imprejmuire la limita de proprietate aveti nevoie de autorizatie de construire.
Daca doriti sa faceti impreuna gardul si expertizele din revendicare nu indica limita de proprietate va trebui sa formulati o actiune in granituire prin care sa solicitati stabilirea liniei de hotar, obligarea vecinului sa construiasca partea sa de imprejmuire sau autorizarea dumneavoastra in caz de refuz sa faceti gardul in intregime, urmand ca vecinul sa va achite 1/2 lui.
Cu privire la materiale, acestea vor trebui prevazute in proiectul ce va fi intocmit pentru autorizatia de construire.
Daca s-au stabilit cheltuielile atunci trebuie sa le primiti de buna voie sau prin executare silita prin executor judecatoresc.
Autorizatia e necesara atata timp cat in prezent gardul nu exista. Daca exista si nu se schimbau materialele din care era construit nu mai era necesara, insa neexistand .... e obligatorie.
In plus, mai mult ca sigur o sa va reclame cand va apucati de treaba .... iar amenda pentru construirea fara autorizatie e de la 1.000 la 10.000 lei (RON).
Asa ca sfatul meu .... e sa solicitati aceasta autorizatie.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
S-a stabilit linia de granituire prin instanta. Cheltuielile de judecata s-au stabilit de catre instanta sa le primesc eu. Deci trebuie autorizatie obligatoriu, chiar daca a existat gard, si s-au stabilit limitele ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie gard intre vecini. Leonardo77 Leonardo77 Buna ziua, Stiu ca acest subiect este foarte des intalnit, si am vazut pe forum diverse rezultate, dar nu stiu cat de clar este pentru situatia mea. Am ... (vezi toată discuția)
Delimitare hotar laurentiucrina laurentiucrina Bună ziua! Astăzi am început sa mi repar un gard ce separa proprietatea mea de a vecinului... Prin urmare vecinul meu a uitat de omenie și a sărit cu ... (vezi toată discuția)
Amplasare gard intre proprietati sira sira Am un teren intre doua proprietati vecine. Masuratorile au fost facute inainte de achizitionarea terenului si erau deja amplasati stalpii pentru garduri. Acum ... (vezi toată discuția)