Buna ziua,
Stiu ca acest subiect este foarte des intalnit, si am vazut pe forum diverse rezultate, dar nu stiu cat de clar este pentru situatia mea.
Am obtinut autorizatie de la primarie , cu certificat de urbanism, sa construiesc o casuta + imprejmuire.
Imprejmuirea are o fundatie (in pamant de 40cm grosime), deasupra solului 60cm (cu o grosime de 25cm), si apoi inca 1.40m o grosime de 8cm (totalizand 2m inaltime).
Fiind bine intentionat, am decis sa discut cu vecinul catre care urmeaza sa realizez imprejmuirea, pentru ca toata lumea m-a sfatuit sa fac asta, si sa propun sa realizam imprejmuirea exact pe hotarul dintre proprietati (cu alte cuvinte 20cm la mine in proprietate si 20cm la vecin in proprietate).
Eu nu am nici o pretentie financiara de la vecin, in ceea ce priveste executia gardului si materialele, dar consider ca este de bun simt sa fie facut pe hotar, pentru ca se bucura de avantajele lui ambele parti (proprietati).
Toate bune si frumoase, doar ca vecinul in cauza, a inceput cu scandal, ca nu il intereseaza, ca eu sa imi fac pe proprietatea mea, ca el nu are nevoie, ca o sa isi faca si el unul langa al meu (nu suna deja stupid?), invocand codul civil articolul 561.
Pe de alta parte, la codul civil am gasit la articolul 662 urmatoarele:
(1) Oricare dintre vecini, poate obliga pe proprietarii fondurilor invecinate sa contribuie la construirea unei despartituri comune.
(2) In lipsa unor dispozitii legale, a regulamentului de urbanism sau a obiceiurilor locului, inaltimea zidului comun va fi stabilita de parti dar fara a depasi 2m socotindu-se si coama zidului.
Acum, daca eu am si dispozitie de urbanism, sa construiesc acel gard, si avand in vedere aliniatul 1, nu ar trebui totusi sa contribuie si vecinul cu acea bucata de teren pe care va sta gardul?
Cum as putea sa procedez? Daca ma apuc sa il fac, si il pozitionez exact pe hotar, ma poate da in judecata ca i-am intrat in proprietate (tulburarea proprietatii daca nu ma insel). Sa il fac la mine, nu e bine pentru ca e posibil sa imi ingreuneze accesul auto. Daca il dau pe vecin in judecata, as avea vreo sansa ca instanta sa decida in favoarea mea (mai ales avand in vedere ca vecinul sustine sus si tare ca el nu are nevoie, ca isi face si el unu pe proprietatea lui, si asa mai departe?).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns:
Diaden77 , utilizator
17:10, 27 Februarie 2018