avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

care este deosebirea dintre divort si partaj,
de ex: ea a platit avansul apartam. dupa care am stat si platit inpreuna , eu , salariu mai mare pana s-a platit , am ceva drepturi ( evident si mobila, etc)este vorba de un apartament.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:38, 7 Aprilie 2010
Divortul se refera la desfacerea casatoriei,iar partajul reprezinta impartirea bunurilor dobandite de catre cei doi soti in timpul casatoriei.
de ex: ea a platit avansul apartam. dupa care am stat si platit inpreuna , eu , salariu mai mare pana s-a platit , am ceva drepturi ( evident si mobila, etc)este vorba de un apartament.

Formularea dvs lasa mult de dorit... Pentru un raspuns corect ar trebui sa precizati :
1. Ce insemna ca ati stat impreuna? Ati fost/sunteti casatoriti?;
2. Avansul a fost achitat inainte de casatorie?
3. Acel apartament a fost achitat integral in timpul casatoriei?
divort = desfacerea casatoriei
partaj= impartirea bunurilor comune
aveti drept de creanta la partaj pt ratele care s-au platit in timpul casatoriei si alte bunuri ce s-au achizitionat in timpul casatoriei.
partajul se face dupa divort, in instanta daca nu va intelegeti asupra sumei pe care v-o datoreaza si atunci se timbreaza cu 3% din valoarea pe care considerati c-o aveti de impartit, sau la notar daca va intelegeti
buna ziua .
daca sotia a platit un avans pt. imobilul respectiv, anterior oficializarii casatoriei dintre dvs., at. acest imobil reprezinta un bun propriu al sotiei .
dvs. veti putea invoca doar un drept de creanta in ceea ce priveste ratele achitate in perioada mariajului . plata acestora trebuie dovedita cu inscrisuri .
de asemenea aveti dreptul si la bunurile mobile achizitionate in perioada casatoriei .
intrucat procesele de partaj in cazul in care nu exista intelegere intre parti, dureaza destul de mult, recomnadat ar fi sa investiti initial instanta de judecata cu cererea de divort, iar ulterior desfacerii casatoriei puteti rezolva si problema partajului .
taxa de timbru pt. divort este de 39 ron, iar pt. partaj este de 3% din valoarea masei partajabile.
taxele se platesc de catre reclamant .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj caterine caterine Buna seara..am si eu o intrebare.Sunt casatorit de 2 ani din aceasta casatorie a rezultat un baietel in vrsta de 1 an si 6 luni.Inaintea casatoriei am locuit ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj valentina.tomita valentina.tomita Buna ziua, suntem casatoriti de 7 ani si avem un copil de aproape 5 ani. Sotul meu a achizitionat prin contract vanzare-cumparare de la mama lui un ... (vezi toată discuția)
Se pune problema partajului? alex201888 alex201888 Buna seara, un imobil achizitionat inainte de casatorie (in timpul concubinajului), pe nume propriu, credit propriu ce se desfasoara si in prezent, se supune ... (vezi toată discuția)