as dori sa va supun atentiei o situatie si daca se poate sa primesc o solutie viabila pentru rezolvarea ei:
Un parinte are 5 copii. La batranete se hotaraste sa faca urmatoarele acte notariale:
- pentru unul dintre copii, face o vanzare-cumparare pe casa batraneasca cu o clauza de intretinere viagera;
- pentru ca cel dintai copil nu isi indeplineste corespunzator obligatiile asumate, desi parintele nu cere sa se desfinteze actul initial, face cu unul dintre ceilalti copii un act de donatie pe o suprafata de pamanat, act de donatie ce are tot o clauza de intretinere. Prin act sustine ca mai are doar 2 copii si nu 4;
- un alt copil primeste pamanturi si el tot prin donatie cu clauza de intretinere.
In caz de deces, fiecare dintre cei 3, care a primit prin act notarial anumite bunuri, a primit de fapt mai mult decat cota-parte ce i-ar reveni in caz de deces al parintelui si asta pentru ca s-au distribuit lor si partile celorlati 2 copii.
Personal, cred ca toate actele sunt anulabile in instanta pentru simplul motiv ca cei 2 ramasi pe dinafara pot ataca actele, fiind exclusi de la impartire. Ce se poate face ca actele intocmite sa ramana valabile sau cel putin bunurile primite sa ramana in eventualitatea unui deces asa cum li s-au atribuit?
Sa se intocmeasca un testament de catre parinte unde sa prevada ca asa doreste el sa "distribuie" bunurile succesiunii sale? Poate prin testament sa dea mai mult decat cota-parte a fiecarui mostenitor?
In plus, de care act de intretinere se va putea prevala parintele?
1. Poate dispune prin testament ce doreste.
2. Actele de donatie sunt supuse reductiunii, si pot fi atacate cu succes de catre oricare dintre mostenitori, dar trebuie avut in vedere ca daca nu a desfiintat contractul de vindere, acea parte din avere de care a dispus mai inainte de decesul sau iese din discutia de la succesiune.
sa inteleg ca poate prin testament sa depaseasca cotele legale, atribuind unuia sau altuia mai mult decat ii da voie legea? Acest testament nu ar putea fi atacat in instanta?
Poate prin testaments a acopere viciile donatiilor sau trebuie sa le stransorme in vanzare-cumparare pentru ca bunurile respective sa iasa din masa succesorala ?
Liberalitatile, respectiv donatiile, trebuie facute fara a incalca rezerva succesorala a mostenitorilor. Orice donatie facuta fara respectarea cotitatii disponibile poate fi revocata de cei carora le-a fost incalcata rezerva succesorala.
Singurul act valabil este cel de vanzare-cumparare, care si el poate fi atacat de catre orice persoana interesata, daca se demonstreaza ca partea nu si-a respectat clauza contractuala (respectiv clauza de intretinere).
Parintele se poate folosi de oricare dintre acte, bunul imobil ne fiind acelasi in ambele acte.
Pentru o mai multa siguranta, modificati actul de donatie intr-unul de vanzare-cumparare.
Vanzarea s-a facut pe bani sau... numai pe hartie?
Intretinerea se poate cere numai de beneficiarul ei si nu de mostenitori, este un contract incheiat intuitu persoane.
Ceilalti doi copii nu pot fi dezmosteniti; depinde ce acte s-au incheiat, daca liberalitatile sunt lberalitati etc. Ele pot fi cerute chiar in natura.
Parintele poate scrie ce vrea in testament, ca si in alte acte, adaca ele nu sunt in acord cu legea sunt insa desfiintabile.
Atacabil e orice act de pe lumea asta.
In ce masura se poate obtine insa desfacerea lor depinde numai si numai de acte si de situatia concreta de fapt. Si nu cunoastem si nu putem cunoaste aici aceste aspecte.
Act de donatie
kerekeshermina
Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)