avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu clauza de intretinere

Buna ziua,

as dori sa va supun atentiei o situatie si daca se poate sa primesc o solutie viabila pentru rezolvarea ei:

Un parinte are 5 copii. La batranete se hotaraste sa faca urmatoarele acte notariale:
- pentru unul dintre copii, face o vanzare-cumparare pe casa batraneasca cu o clauza de intretinere viagera;
- pentru ca cel dintai copil nu isi indeplineste corespunzator obligatiile asumate, desi parintele nu cere sa se desfinteze actul initial, face cu unul dintre ceilalti copii un act de donatie pe o suprafata de pamanat, act de donatie ce are tot o clauza de intretinere. Prin act sustine ca mai are doar 2 copii si nu 4;
- un alt copil primeste pamanturi si el tot prin donatie cu clauza de intretinere.

In caz de deces, fiecare dintre cei 3, care a primit prin act notarial anumite bunuri, a primit de fapt mai mult decat cota-parte ce i-ar reveni in caz de deces al parintelui si asta pentru ca s-au distribuit lor si partile celorlati 2 copii.

Personal, cred ca toate actele sunt anulabile in instanta pentru simplul motiv ca cei 2 ramasi pe dinafara pot ataca actele, fiind exclusi de la impartire. Ce se poate face ca actele intocmite sa ramana valabile sau cel putin bunurile primite sa ramana in eventualitatea unui deces asa cum li s-au atribuit?

Sa se intocmeasca un testament de catre parinte unde sa prevada ca asa doreste el sa "distribuie" bunurile succesiunii sale? Poate prin testament sa dea mai mult decat cota-parte a fiecarui mostenitor?

In plus, de care act de intretinere se va putea prevala parintele?

Va multumesc.
Daca era vanzare-cumparare pur si simplu si se facea doar pe hartie, putea fi atacat contractul in temeiul simulatiei ( era de fapt donatie simulata, deci supusa reductiunii).
Dar, spuneti ca e contract de intretinere si atunci nu poate fi asimilat donatiei, deci nu poate fi atacat de mostenitorii rezervatari.
Daca e vanzare cu clauza de intretinere, atunci se poate proba donatie si se raporteaza la masa succesorala.
Daca e contract de intretinere, atunci mai greu... daca nu se dovedeste vreo simulatie din nou. :D Ba chiar celelalte doua contracte ajuta la dovada simulatiei.

Depinde de acte totul, dar e scump sa dezmostenesti un copil. Uneori mai scump decat sa-i dai partea lui, depinde de la caz la caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament sau act de vanzare-cumparare? Ellena007 Ellena007 Sotul are o fata recunoscuta dintr-o alta casatorie,si sotia are o fata tot din fosta casatorie.Sotul vrea sa-I lase sotiei toate bunurile.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)