avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara partaj.Consecinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara partaj.Consecinte

Buna ziua!O ruda apropiata are urmatoarea problema:a divortat acum 4 ani.Sotia lui a plecat din localitate, recasatorindu-se.Nu mai stie nimic de ea.Nu a avut loc nici un partaj.Problema este ca apartamentul in care locuieste el, este si pe numele sotiei.Acest apartament a fost achizitionat in timpul casatoriei in acest mod:a fost vandut un apartament cu 2 camere care era al mamei lui, care a decedat,(deci mostenire),iar ei au mai pus o diferenta si au cumparat un apartament cu 3 camere.Ce poate face?Trebuie sa introduca actiunea de partaj in lipsa ei?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:29, 7 Aprilie 2010
actiunea privind partajul nu se introduce in lipsa uneia din parti. sotul, care doreste deschiderea procedurii partajului, solicita in contradictoriu cu celalalt sot, partajarea bunurilor comune, aratind cota ce se cuvine fiecaruia si provenienta sumelor investite in bunurile supuse partajarii. citarea partii care lipseste/nu se prezinta se poate face prin mica publicitate monitorul oficial, etc. luati legatura cu un avocat care va poate sfatui in cunostinta de cauza.
Ii este de mare ajutor daca in cuprinsul actului de vanzare a aparatmentului cu 3 camere este mentionata provenienta banilor ( o parte din vanzare unui apartament ce a apartinut soacrei) Nu se poate stabili provenienta banilor fara o dovada in acest sens.
buna ziua .
se poate investi instanta cu actiunea de partaj, dar trebuie indeplinita procedura de citare cu fosta sotie .
trebuie efectuate demersuri in vederea aflarii adresei domiciliului acesteia .
daca se poate dovedi faptul ca imobilul bun comun a fost cumparat in proportie de x% cu suma de bani provenita din vanzarea imobilului mostenit, prietenul dvs. poate primi imobilul in natura, cu obligatia platii sultei catre fosta sotie .
Intr-adevar potrivit legislatiei in materie, este bun propriu si valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu asa cum este in cazul de fata ( bunul primit mostenire vandut) sau bunul in care a trecut aceasta valoare., insa in lipsa unei clauze exprese privind "reinvestirea" ca sa spun asa a sumei rezultate din vanzarea bunului propriu, clauza care inteleg ca lipseste din contractul de achizitie al imobilului cu 3 camere va trebuie sa se complineasca cu alte probe cum ar fi contractul anterior prin care ati vandut bunul,deci cu inscrisuri, interogatoriu si cu mare maiestrie avocateasca folosita si proba cu martori.
Din punctul meu de vedere nu as declansa procedura de partaj avand in vedere costurile unui astfel de proces si aici ma refer in special la taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile, plus timbraj pe cota majorata, plus expertize si bineinteles neaparat avocat, cata vreme nu este deranjat in vreun fel de fosta sotie., astfel ca nu vad interesul in acest moment.
Mai cu seama ca speram intr-o modificare a legii taxelor de timbru, care la acest moment ingradeste practic liberul acces la justitie tocmai prin sumele mari pe care oamenii nu au de unde le plati.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa mostenire vanduta si cumparata alta cu sotul silviamiu silviamiu Buna ziua, Am urmatoarea situatie: sunt mostenitoarea unui apartament cu doua camere si as dori sa-l vand pentru a cumpara unul cu 3 camere. In situatia in ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune dina13 dina13 Am avut un apartament cu doua camere dinaintea casatoriei.Am actele si pot dovedi. In timpul casatoriei am vandut acel apartament cu doua camere si am cumparat ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)