La inceputul anului am stabilit cu superiorul meu ca imi voi lua concediu in perioada 15.01-28.01(avand deja o restanta de 22 zile de anul trecut)..A fost de acord atunci sa mi-l acorde si a modificat orarul pt ca eu sa apar in concediu in saptamanile respective.In ziua de 13.01 mi-am completat cererea de concediu si mi s-a spus s-o las pe biroul lui la semnat.Greseala mea a fost ca am plecat in concediu fara sa ma asigur ca cererea mi-a fost semnata dar, de altfel, nici nu as fi avut vreun motiv sa cred ca nu ar semna-o, odata stabilit.Cand m-am intors din cocediu am fost anuntat ca mi se anulase concediul de odihna si ca mi se pusese in pontaj absente nemotivate ,drept pedeapsa ca nu m-am prezentat la serviciu in data de 14.01.Ziua respectiva aparea in program ca fiind libera si deja mai renuntasem la un liber ca sa vin la servicu la cererea superiorului in saptamana respectiva.
De la Resurse Umane mi s-a spus ca nu se mai poate face nimic pt ca salariile pe luna Ianuarie au fost deja bagate si ca eu apar cu jumatate de luna lipsa.De asemenea m-a anuntat ca aceste absente vor aparea in cartea de munca.
Ce pot sa fac eu ca sa rezolv aceasta situatie?Pe langa jumatate de salariu taiat, ma mai trezesc si cu absente nemotivate cand eu am dreptul la cele 22 zile restante?
Nu, pe data de 29 m-am reintors la serviciu.De 5 zile ma cert cu sefu sa rezolvam situatia dar mi-a spus ca nu vrea si s-o las asa.Vreau sa stiu daca se mai poate face ceva...
Da, dar cum pot sa demonstrez?Nu am cererea de concediu pt ca sefu' a dat-o pierduta...In ce priveste absentele nemotivate, se trec pe cartea de munca?
Mai am o intrebare, conform Codului Muncii, cate ore de noapte poate face un angajat intr-o luna?Acum m-a bagat numai la tura de noapte.
Art. 122 - (1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Durata normala a muncii de noapte nu va depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.
(3) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Art. 123 - Salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Art. 124 - (1) Salariatii care urmeaza sa desfasoare cel putin 3 ore de munca de noapte sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa aceea, periodic.
(2) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii si familiei.
(3) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.
Art. 125 - (1) Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.