avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... credit nevoi personale
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

credit nevoi personale

Buna ziua.In urma cu cativa ani am cumparat in sistem de rate bunuri de consum.La acel moment nu am primit nici un contract de credit pentru bunurile respective,si nici nu am stiut ca voi primi un card de credit ( de la un IFN ) pe care voi depune in fiecare luna o suma de bani echivalenta cu rata.Ulterior cand am solicitat copia contractului,mi s-a trimis numai copia cererii de emitere de card si conditiile generale de emitere si utilizare a cardului de credit,acestea doua fiind cu o semnatura pe care nu o recunosc ca fiind a mea,deoarece in magazin mi s-a dat sa semnez numai factura.As vrea sa stiu daca aceasta cerere si aceste conditii generale pot avea aceeasi valoare legala ca si un contract de credit.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 15:07, 8 Aprilie 2010
deneyda a scris:

Buna ziua.In urma cu cativa ani am cumparat in sistem de rate bunuri de consum.La acel moment nu am primit nici un contract de credit pentru bunurile respective,si nici nu am stiut ca voi primi un card de credit


cum adica nu ati semnat un contract de credit, vi le-au dat cadou?
Dupa parerea dvs.daca il semnam eu personal,nu era de datoria lor sa mi-l puna in brate? ce credeti?
Actul normativ care reglementeaza creditele de consum este Legea nr. 289/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. La art. 7 din lege se precizeaza: "Contractele de credit vor fi redactate in scris, pe hartie sau alt suport durabil, in cel putin doua exemplare, fiind remis cate un exemplar original fiecarei parti contractante". Legea nu prevede insa o sanctiune pentru incalcarea art. 7, respectiv pentru situatia in care nu este remis un contract si consumatorului.
O alta dispozitie legala aplicabila este in Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului: Art. 83 - Comerciantul este obligat sa remita consumatorului un exemplar din contractul incheiat si sa poata proba acest lucru in fata organelor de control. Codul Consumului nu prevede insa sanctiuni proprii, astfel incat o eventuala sanctiune contraventionala va putea fi aplicata, daca va adresati la Protectia Consumatorilor, prin coroborare cu O.G. nr. 21/1992.
Dificultatea pe care o vor intampina organele de control va fi in legatura cu probabila prescriere a aplicarii sanctiunii contraventionale (daca au trecut mai mult de 6 luni de la momentul savarsirii faptei), in afara de situatia in care se va proba o contraventie continua.
In principiu, cererea si conditiile generale nu pot tine loc de contract. Daca insa aceste documente contin toate elementele obligatorii prevazute de Legea nr. 289/2004, precum si semnaturile partilor, in opinia mea, ele pot fi asimilate unui contract.

Va trebui sa ne dati mai multe amanunte, mai ales sa ne spuneti cum ati achitat pana acum ratele. Nu intr-un cont de card? De unde stiati unde sa platiti si cat? Ati semnat o alta cerere de emitere a cardului decat cea care v-a fost prezentata ulterior?
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
raduallan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare anticipata credit dragomir_alina dragomir_alina Buna ziua. Am contractat un credit la BCR (din pacate, sa nu faceti niciodata credit la ei) unde, printre multe clauze abuzive, mi s-a spus verbal de data ... (vezi toată discuția)
Datorii ale unui defunct catre ef.....va rog sa ma ajutati crissimus2004 crissimus2004 In anul 2005 sotul meu (in vremea aceea nu il cunosteam) a facut un card de credit EF....in vederea achizitionarii unui bun de larg consum(nu stiu exact ce ... (vezi toată discuția)
Comisiane legale? socata socata comisionul depasire limita de credit(5%) si comision plata intarziata 45 lei sunt legale? la un card de debit.? nu pot da numele ... (vezi toată discuția)