Buna ziua.In urma cu cativa ani am cumparat in sistem de rate bunuri de consum.La acel moment nu am primit nici un contract de credit pentru bunurile respective,si nici nu am stiut ca voi primi un card de credit ( de la un IFN ) pe care voi depune in fiecare luna o suma de bani echivalenta cu rata.Ulterior cand am solicitat copia contractului,mi s-a trimis numai copia cererii de emitere de card si conditiile generale de emitere si utilizare a cardului de credit,acestea doua fiind cu o semnatura pe care nu o recunosc ca fiind a mea,deoarece in magazin mi s-a dat sa semnez numai factura.As vrea sa stiu daca aceasta cerere si aceste conditii generale pot avea aceeasi valoare legala ca si un contract de credit.Va multumesc.
Buna ziua.In urma cu cativa ani am cumparat in sistem de rate bunuri de consum.La acel moment nu am primit nici un contract de credit pentru bunurile respective,si nici nu am stiut ca voi primi un card de credit
cum adica nu ati semnat un contract de credit, vi le-au dat cadou?
Actul normativ care reglementeaza creditele de consum este Legea nr. 289/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. La art. 7 din lege se precizeaza: "Contractele de credit vor fi redactate in scris, pe hartie sau alt suport durabil, in cel putin doua exemplare, fiind remis cate un exemplar original fiecarei parti contractante". Legea nu prevede insa o sanctiune pentru incalcarea art. 7, respectiv pentru situatia in care nu este remis un contract si consumatorului.
O alta dispozitie legala aplicabila este in Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului: Art. 83 - Comerciantul este obligat sa remita consumatorului un exemplar din contractul incheiat si sa poata proba acest lucru in fata organelor de control. Codul Consumului nu prevede insa sanctiuni proprii, astfel incat o eventuala sanctiune contraventionala va putea fi aplicata, daca va adresati la Protectia Consumatorilor, prin coroborare cu O.G. nr. 21/1992.
Dificultatea pe care o vor intampina organele de control va fi in legatura cu probabila prescriere a aplicarii sanctiunii contraventionale (daca au trecut mai mult de 6 luni de la momentul savarsirii faptei), in afara de situatia in care se va proba o contraventie continua.
In principiu, cererea si conditiile generale nu pot tine loc de contract. Daca insa aceste documente contin toate elementele obligatorii prevazute de Legea nr. 289/2004, precum si semnaturile partilor, in opinia mea, ele pot fi asimilate unui contract.
Va trebui sa ne dati mai multe amanunte, mai ales sa ne spuneti cum ati achitat pana acum ratele. Nu intr-un cont de card? De unde stiati unde sa platiti si cat? Ati semnat o alta cerere de emitere a cardului decat cea care v-a fost prezentata ulterior?