avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de inchiriere sub semnatura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de inchiriere sub semnatura privata...cateva lamuriri

buna ziua!

as dori va rog frumos sa va intreb daca un contract de inchiriere (a unui apartament) incheiat intre proprietar si chirias de mana sau facut intr-o forma sau alta ori tipizat ori la calculator ...etc. si deci cum am zis incheiat doar intre proprietar si chirias in fiecare an fara alti martori ci doar semnate de cele doua parti, poate fi folosit in instanta? si mai ales daca acest/aceste contract/-e nu a/au fost autentificate la notar si nici inregistrate la finante se pot folosi totusi in instanta? eu fiind chiriasa.
plus de-asta se pot folosi fara a fi chemat efectiv proprietarul in instanta?

tin sa precizez ca proprietarul si eu ca si chiriasa nu suntem in nici un litigiu, vreau doar sa folosesc contractele sa cer unei terte parti despagubiri ca eu am stat cu chirie si el in casa mea.

va multumesc foarte mult!
in principiu, va puteti prevala de acele inscrisuri.
sigur ca va puteti prevala de acel contract. Mai mult, in procesul vs. terta persoana, il puteti chema ca martor pe proprietarul la care dvs. ati stat in chirie. Multa bafta!
va multumesc foarte mult!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nu as dori insa pe d-ul proprietar sa-l mai chem deoarece si dansul a tot avut problemele dansului, nu m-a deranjat niciodata cu nimic plus de-asta e si departe.
insa....o alta dilema...daca le-am cerut lor chirie ca au stat acolo pt lipsa de folosinta insa asta pentru ca si dansii au cerut bani pe imbunatatiri (in alt proces), mai pot eu acum sa le cer despagubiri (in cu totul alt proces) ca eu am stat cu chirie in perioada in care am stat cu chirie?
Parerea mea e ca va complicati fara rost.
Contractele dvs. sub semnatura privata au fost inregistrate la fisc? daca da, puteti sa le folositi. Daca nu, e posibil sa fie respinse ca proba in instanta. Sa nu mai zic ca e posibil sa ii creati proprietarului probleme pe motive de evaziune fiscala.
Ei ca si chiriasi in imobilul dvs. nu aveau nici o obligatie pt imbunatatiri ( sunt cheltuieli voluptuarii), pe care nu vi le pot imputa. Nici o instanta nu o sa le acorde. In nici un contract ( nici unul tacit, cum ar fi gestiunea intereselor altora) nu se acorda despagubiri pt cheltuieli voluptuarii.
opinia mea este oarecum completatoare dar si diferita de cea a d-nei adutescu..eu zic ca, daca chiriasii dvs v-au actionat in judecata pentru cheltuielile respective, au recunoscut in mod implicit faptul ca se folosesc de bunul dvs, fapt pentru care aveti dreptul sa cereti de la ei contravaloarea chiriei ptr lipsa de folosinta care sa fie la valoarea chiriei platita de dvs, chiar si in baza unui inscris sub semnatura privata.. ideea e se fie ambele imobile in aceeasi localitate ..

Alte discuții în legătură

Este posibil ca judecatorul sa nu acorde despagubiri pt. lipsa de folosinta? hopeless1 hopeless1 buna ziua! proprietarul nu sta in imobilul proprietate personala si a cerut despagubiri pt. lipsa de folosinta? adevarul este ca se facuse o instiintare de ... (vezi toată discuția)
Apartament in litigiu Radu 26 Radu 26 Buna ziua va rog un sfat sint dat in Judecata pretenti. pentru investitile facute la un apartament nationalizata de chiriasi.sa facut o expertiza la care ... (vezi toată discuția)
Evacuare silita hecla hecla Buna ziua. Tatal meu in 1990 a revendicat in instanta un imobil. Acest imobil ia fost retrocedat dar intre timp primaria a inchiriat-o. Deci a inceput un ... (vezi toată discuția)