proprietarul nu sta in imobilul proprietate personala si a cerut despagubiri pt. lipsa de folosinta? adevarul este ca se facuse o instiintare de a parasi acest imobil catre cei care il ocupau si in 2008 si s-a cerut de atunci si pana in prezent + cu 3ani in urma chiria "expertizata" la un moment dat de expert. suma la care se ridica nu este exagerata si e undeva la mijloc fata de piata propriu-zisa dar pe atatia ani va dati seama ca este totusi ceva.
intrebarea mea ca si cea din titlu este ca daca este cumva posibil ca judecatorul sa nu admita suma respectiva sau chiar sa respinga in totalitate cuantumul la care se ridica cifra respectiva considerata ca si chirie pt. lipsa de folisinta a proprietarului? este posibil asa ceva sau aceasta lipsa de folosinta este cumva o protejare a proprietarului pt. nefolosirea imobilului si nu are cum sa nu o aprobe judecatorul?
va multumesc!
Depinde foarte mult care este titlul in baza caruia cei care locuiesc in imobil au intrat in posesia imobilului.
Daca anterior a existat un contract de inchiriere intre proprietar si aceste persoane, exista posibilitatea ca instanta sa acorde o suma echivalenta cu chiria mentionata in contract x cate luni nu a fost platita.
Daca cumva persoanele care ocupa imobilul au avut contract de inchiriere cu statul, iar imobilul a fost retrocedat, exista posibilitatea ca instanta sa aprecieze asupra faptului ca actualul proprietar avea obligatia ca in baza prevederilor OG 40/1999 sa incheie un nou contract de inchiriere cu fostii chiriasi.
Exista si instante care apreciaza ca OG 40 nu isi mai gaseste aplicare la acest moment si ca nu mai exista obligatia incheierii unui nou contract de inchiriere cu fostii chiriasi.
Daca cei care locuiesc in imobil nu se incadreza in situatiile mai sus prezentate, instanta are trebui sa admita cererea de obligarea la plata cv lipsei de folosinta.
Desi, am avut un caz asemanator, in care instanta de fond mi-a acordat 10% din ceea ce s-a stabilit prin expertiza.
Motivarea a fost de neinteles.
Am reparat totul in recurs.
Av. Mihai Vaduva
__domnii ocupa imobilul din 2002 in baza unui antecotract de v-c care prin instanta in 2008 a fost anulat definitiv si la inceputul lui 2009 si irevocabil.
__stiind ca domnii nu vor parasi de bunavoie imobilul a fost introdusa actiunea de evacuare in 2008 urmare a deciziei primei instante si tot atunci instiintati prin executor jud. sa paraseasca imobilul caci in caz contrar vor fi obligati la daune cominatorii precizand ca daca in termen de x zile nu este eliberat imobilul se intelege a se chema in judecata pe cheltuiala dansilor.
__normal ca s-a ajuns la proces unde noi am cerut evacuarea si despagubiri de la data trimiterii respectivei instiintari pana la efectiva predare a imobilului + cu 3ani in urma cat se mai putea iar dansii facand o cerere reconventionala cu drept de retentie a imobilului.
__deci....instanta ar fi obligata sa respecte cerintele de despagubiri pe lipsa de folosinta ceruta si data de expert sau poate da orice?ce vrea judecatorul?
De admis probabil ca s-a admis din moment ce si expertului i s-a cerut sa evalueze chiria pentru perioada respectiva, ma intrebam acum daca suma respectiva e posibil sa fie data sau nu de catre judecator?