avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... eroare "executorie"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

eroare "executorie"

Istoric dec 2009-feb 2010
- un proces de divort "atipic": cu acordul partilor, copilul ramane cu tatal, mama isi pastreaza numele, tatal este de acord sa nu primeasca pensie alimentara si ca mama sa viziteze si sa ia copilul cand doreste; partile nu sunt reprezentate de avocati.
- la 56 de zile de la pronuntare, sentinta judecatoreasca nu este primita de parti;
- in a 56-a zi de la pronuntarea sentintei, la locul de munca al mamei este primita o ordonanta de infiintare a propririi, executorie fara alta formalitate, prin care aceasta este obligata la plata unei pensii lunare catre tatalui copilului, inclusiv o suma reprezentand plata pensiei pe 3 luni anterioare prin retinere a 1/2 din salariu.
Intrebari:
1. cum poate fi anulata ordonanata de infiintare a proprii?
2. se poate dovedi in instanta ca respectivul act a determiant un prejudiciu moral mamei?
3. mediatizarea subiectului ar fi de folos ?
A relatat si intrebat:
martor la proces.

Multumesc anticipat pentru orice raspuns sau opinie
Cu respect,
un utilizator "boboc"
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:45, 7 Aprilie 2010
1. Nu se poate, aceasta ordonanta o trimite instanta si este executorie de la pronuntarea sentintei instantei de fond. Parata poate face cerere de apel cu privire la data acordarii pensiei de intretinere in favoarea minorului sau a cunatumului acesteia, avand in vedere ca a fost de acord cu incredintarea minorului catre tata. Simplul fapt al pozitiei procesuale al tatalui minorului care a afirmat ca nu doreste pensie de intretinere in favoarea minorului nu are nicio relevanta in speta, deoarece indiferent ca parintele caruia i se incredinteaza minorul solicita sau nu pensie de intretinere in favoarea acestuia, instanta este obligata a se pronunta cu privire la aceasta deoarece este vorba despre un drept al copilului si nu al parintelui la care acesta nu poate renunta. Avand in vedere ca mama copilului a depus la dosar o adeverinta cu veniturile acesteia pe ultimele 6 luni, in mod corect instanta a procedat la infiintarea popririi. Este o procedura normala, nu este un caz atipic.
2. Nu, nu este vina fostului sot.
3. Nu, mama s-ar face de ras.
Odata ce i-a fost incredintat minorul tatalui, mama este obligata la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului. Ce prejudiciu moral i-a produs acest fapt mamei? Nu inteleg scopul acestor intrebari...;)
Tatal minorului nu poate renunta la pensia de intretinere pentru ca acest drept apartine minorului iar instanta este obligata sa respecte/protejeze interesul superior al minorului.

Instanta a luat act de intelegerea partilor dar a pronuntat o hotarare legala deoarece "intelegerea partilor" contravine interesului superior al minorului si legii aplicabile in materie (C. fam.)

Ce fac partile implicate, in discutie, mai departe, este doar problema lor.Ma refer la faptul ca tatal minorului ar putea returna suma lunara primita in numele si pentru minorul incredintat spre crestere si educare acestuia, mamei...

Chiar daca se va declara apel/recurs...hotararea pe acest aspect, va ramane neschimbata.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu 1copil minor deucu consulting deucu consulting cei doi vor sa divorteze de comun acord ,copilul sa ramana la mama iar datorita faptului ca tatalnu are venit,nu este incadrat inmunca-lucreaza la negru-nustim ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara! annynna annynna buna ziua! va rod mult ajutati-ma cu un sfat la urmatoarea problema,cat i se cuvine ca pensie alimentara unui copil al carui tata nu este angajat in romania? ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor mirela1999 mirela1999 buna ziua, am un copil de 9 ani. de 5 ani sunt plecata din tara impreuna cu copilul, cu acordul tatalui dar fara a a vea o hotarare definitiva de incredintare ... (vezi toată discuția)