Buna seara
Va rog sa ma sfatuiti cum pot eu ca parat sa cer introducerea in cauza a altui parat care a fost ,,omis" de reclamant. Chemarea in judecata a altor persoane? Chemarea in garantie? Care este temeiul legal?
In speta, intr-o actiune in pretentii, suntem chemati in judecata doar 6 din cei 7 membrii ai comitetului. Din ,,eroare" al 7-lea a fost ,,omis" si se refuza sa fie chemat. Sunt sanse mari sa pierdem si e altceva daca prejudiciul va fi impartit la mai multi.
Teoretic, potrivit art. 57 c.p.civ oricare din parti poate chema in judecata o alta persoana, dar care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi ca si reclamantul, dar aici persoana nu poate pretinde asta.
Potrivit art 60 c.p.civ pot chema in garantie o persoana impotriva careia sa ma indrept in cazul cand cad in pretentii cu o cerere in garantie sau in despagubire. Insa eu as vrea sa participe ca parata pentru a-i fi opozabila hotarirea, fara a fi nacasar sa o chemam in judecata din nou, noi ceilalti parati.
Ce cerere sa formulam, cum ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Este posibil si in situatia noastra? Subliniez ca suntem parati intr-o actiune in pretentii, pentru un prejudiciu care l-am creeat toti 7 si sunt chemati doar 6. Nu inteleg cum detinem un lucru pt altul sau cum exercitam in numele altuia un drept asupra unui lucru, dupa cum arata art. 64 c.p.civ.! Ma puteti lamurii?
Va multumesc!
Va multumesc, voi incerca si varianta de a pune in discutie aceasta exceptie!
Ora fiind tarzie, nu stiu daca va mai veni si alta opinie, oricum, astept!
Da, ideea d-rei adutescu este f buna.
Invocati excceptia lipsei calitatii procesuale active a dvs., celor 6, invederand instantei ca de fapt si de drept sunteti 7, dovedind acest aspect prin inscrisuri. Instanta se va pronunta pe loc pe excceptie sau va ramane in pronuntare. Insa mai poate exista si ipoteza ca reclamantul sa solicite instantei, atunci la termenul in care se discuta aceasta excceptie ori la termenul urmator, introducerea in cauza si a celui de-al 7-lei parat. De fapt este in interesul reclamantului sa introduca si aceasta persoana daca si ea face parte , legal, din cei care au produs prejudiciul reclamantului.
Pentru a fi admisa excceptia trebuie bine sustinuta atat oral cat si cu inscrisuri.
Succes!