avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... introducerea in cauza a ... altui parat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

introducerea in cauza a ... altui parat

Buna seara
Va rog sa ma sfatuiti cum pot eu ca parat sa cer introducerea in cauza a altui parat care a fost ,,omis" de reclamant. Chemarea in judecata a altor persoane? Chemarea in garantie? Care este temeiul legal?
In speta, intr-o actiune in pretentii, suntem chemati in judecata doar 6 din cei 7 membrii ai comitetului. Din ,,eroare" al 7-lea a fost ,,omis" si se refuza sa fie chemat. Sunt sanse mari sa pierdem si e altceva daca prejudiciul va fi impartit la mai multi.
Teoretic, potrivit art. 57 c.p.civ oricare din parti poate chema in judecata o alta persoana, dar care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi ca si reclamantul, dar aici persoana nu poate pretinde asta.
Potrivit art 60 c.p.civ pot chema in garantie o persoana impotriva careia sa ma indrept in cazul cand cad in pretentii cu o cerere in garantie sau in despagubire. Insa eu as vrea sa participe ca parata pentru a-i fi opozabila hotarirea, fara a fi nacasar sa o chemam in judecata din nou, noi ceilalti parati.
Ce cerere sa formulam, cum ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: colette2010 , utilizator 14:08, 10 Aprilie 2010
Aratarea titularului dreptului.
Este posibil si in situatia noastra? Subliniez ca suntem parati intr-o actiune in pretentii, pentru un prejudiciu care l-am creeat toti 7 si sunt chemati doar 6. Nu inteleg cum detinem un lucru pt altul sau cum exercitam in numele altuia un drept asupra unui lucru, dupa cum arata art. 64 c.p.civ.! Ma puteti lamurii?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
colette2010, utilizator
Alta modalitate de a introduce un alt parat nu exista. Chemarea in garantie nu se aplica in speta, poate au alti colegi de pe forum alta idee...

Puteti invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive ( ca nu sunteti toti paratii, deci nu puteti raspunde unii fara altii).
Va multumesc, voi incerca si varianta de a pune in discutie aceasta exceptie!
Ora fiind tarzie, nu stiu daca va mai veni si alta opinie, oricum, astept!
Da, ideea d-rei adutescu este f buna.
Invocati excceptia lipsei calitatii procesuale active a dvs., celor 6, invederand instantei ca de fapt si de drept sunteti 7, dovedind acest aspect prin inscrisuri. Instanta se va pronunta pe loc pe excceptie sau va ramane in pronuntare. Insa mai poate exista si ipoteza ca reclamantul sa solicite instantei, atunci la termenul in care se discuta aceasta excceptie ori la termenul urmator, introducerea in cauza si a celui de-al 7-lei parat. De fapt este in interesul reclamantului sa introduca si aceasta persoana daca si ea face parte , legal, din cei care au produs prejudiciul reclamantului.
Pentru a fi admisa excceptia trebuie bine sustinuta atat oral cat si cu inscrisuri.
Succes!

Alte discuții în legătură

Mai este cazul de conciliere directa? eugen82 eugen82 Este vorba despre o actiune comerciala in pretentii intemeiata pe raspundere delictuala civila Reclamantul a chemat in judecata pe X si a facut concilierea ... (vezi toată discuția)
Introducerea in cauza a unui nou parat - agentia fondului de mediu silvian85 silvian85 Buna ziua! Spre rusinea mea am introdus actiunea in vederea restituirii taxei speciale de poluare achitata pentru inmatricularea unui autovehicul in Romania, ... (vezi toată discuția)
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului x ca neîntemeiată Mir25 Mir25 Ce anume inseamna :\"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului X ca neîntemeiată\"? La cursurile de drept calitatea procesuala ... (vezi toată discuția)