avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Un chirurg estetician are sau nu dreptul de a publica ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Un chirurg estetician are sau nu dreptul de a publica o fotografie a pacientului (pe un site) fara acordul scris al acestuia?

Un chirurg estetician are sau nu dreptul de a publica o fotografie a pacientului (pe un site) fara acordul scris al acestuia?
Situatie:
- imagini cu sanii unei paciente inainte si dupa interventia chirurgicala
- chirurgul nu are acordul scris al pacientei respective de publicare a imaginilor
- pacienta are semne particulare in locuri vizibile care o fac usor identificabila (ex. semn vizibil pe umar)
In aceasta situatie, pacienta poate avea castig de cauza (daca intenteaza proces medicului) si care ar fi repercursiunile asupra chirurgului respectiv?
Multumesc anticipat pt. raspuns (eventual daca se pot preciza si articole din codul civil/penal).

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:21, 12 Aprilie 2010
daca nu va publicat fatza si doar corpul opinia mea este ca nu aveti un caz.. dreptul la imagine se refera la fizionomie nu la semnele particulare
Pai nu e vorba aici despre dreptul la imagine ci despre faptul ca medicul este tinut sa respecte secretul profesional si despre faptul ca divulgarea acelui secret are consecinte penale daca fapta a produs un preejudiciu.
Cod penal
"Art. 196 - Divulgarea secretului profesional
Divulgarea, fara drept, a unor date, de catre acela caruia i-au fost încredintate, sau de care a luat cunostinta în virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala."
articolele din Codul civil in baza carora puteti cere sa fiti despagubita sunt art. 998-999 Cod civ.
Va multumesc pt raspunsuri.

Si eu credeam ca ar tine de confidentialitatea datelor pacientului. Date pe care medicul curant nu ar avea dreptul sa le faca publice, indiferent de natura lor - date personale, filmari, imagini (foto) - atat timp cat nu a cerut/obtinut acordul scris al pacientului.
Atat timp cat o imagine (fotografie) publicata pe un site contine si acele semne paritculare ale pacientei (cazul de fata), cred ca respectiva pacienta ar putea fi usor identificabila, acest fapt putandu-i aduce reale neplaceri.
- pacienta a fost de acord a i se face fotografii in scopul compararii rezultatelor pre si post operator (zona bustului), insa nu i s-a prezentat si posibilitatea in care acestea sa fie puse la dispozitia publicului larg (prin intermediul internetului/site-ului respeciv)

Ar fi valabil si acest articol din Codul Civil?

Art.80 lit h – Cod civil
h) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament in unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe in legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei in cauză, iar in cazul in care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite"
delmina a scris:

Art.80 lit h – Cod civil
h) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament in unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe in legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei in cauză, iar in cazul in care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite"

:O
:rtfm:
Dumneavoastra despre care Cod civil scrieti ? Ca asta in vigoare nu are nici un art. cu nr. 80 si absolut sigur nici un text de genul celor aratate de dumneavoastra.
u.b.i.k. a scris:

delmina a scris:

Art.80 lit h – Cod civil

:O
:rtfm:
Dumneavoastra despre care Cod civil scrieti ? Ca asta in vigoare nu are nici un art. cu nr. 80 si absolut sigur nici un text de genul celor aratate de dumneavoastra.

L-am preluat si eu de la cineva "doritor" sa ma ajute. Inseamna ca am primit o informatie eronata.
Va multumesc mult pt. sesizare.

Alte discuții în legătură

Legea drepturilor pacientului ttnkmn ttnkmn Buna ziua! Sunt medic de familie si, ca urmare a unor controale operative desfasurate de sistemul de asigurari de sanatate, am fost chemat la Corpul de ... (vezi toată discuția)
Proprietate imagini rezultate din investigatii imagistice Flaviuta1985 Flaviuta1985 Buna ziua, In urma efectuarii unei investigatii imagistice efectuate prin Computer tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara, radiografie etc, rezulta niste ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere pe balcon propriu in condominum pentru parcare auto YO3ITD_1 YO3ITD_1 Buna ziua, Locuiesc la un bloc situat pe o proprietate privata, aflat in condominiu. As dori sa adresez o solicitare sau o lamurire, prin care sa mi se ... (vezi toată discuția)