Am divortat la solicitarea fostului meu sot in anul 1994.Din casatorie a rezultat un copil (1992), care mi-a fost incredintat. Intre timp m-am casatorit cu un fost coleg de scoala,care a avut grija de mine si de copil inca de la varsta de 3 ani. Nici eu, nici copilul nu am mentinut nici un fel de legatura cu fostul meu sot, singura legatura fiind primirea unei pensii alimentare minimale. In anul 2006 am cerut majorarea pensiei alimentare, la care fostul meu sot a avut pretentii de a lua copilul la domiciliul lui. Si asta dupa 15 ani de ignorare totala.
Va rog sa-mi scrieti ce drepturi poate avea fostul meu sot ?
E un mod de a va speria (pentru ca ati avut "tupeul" sa-i cereti majorarea). Chiar daca i s-ar stabili un drept de vizitare/de a avea legaturi cu copilul, o sa fie preocupat sa si-l exercite...la fel ca si in cei 15 ani.
Buna,as dori niste intrebari legate de scoaterea copilului minor din tara.Sunt divortata de 4 ani,am o fetita de 8 ani,fostul sot nu a dat nici un semn de viata de la divort in afara de pensia alimentara.
eu vreau sa plec in italia si vreau sa o duc cu mine,nu stiu exact de ce am nevoie,si daca am nevoie de acordul tatalui.
mai precizez ca despre fostul sot nu stiu unde se afla,din auzite ar putea fi la inchisoare.
va rog din suflet sa ma ajutati caci curand trebuie sa plecam din tara
Art. 30. - (1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.@
Legea 248/2005
Apelez la acest forum si topic in disperare de cauza. Am incercat sa mai obtin sfaturi si din alte parti, dar pana acumn nu am primit nici un raspuns. Sper ca dvs. sa ma puteti ajuta.
Sunt tatal unui copil in varsta de 5 ani. In urma divortului copilul a fost incredintat mamei spre crestere, eu avand drept de vizita, dar nespecificat concret in acte. In instanta s-a precizat ca dreptul de vizita a fost stabilit de comun acord intre mine si fosta sotie (in fapt, stabilisem sa pot vedea copilul 2 week-end-uri pe luna, asta in ideea in care ea ar fi urmat sa locuiasca in Bucuresti. Acest lucru insa nu este prevazut in acte). Tot in instanta s-a stabilit o suma de bani ptr. plata pensiei alimentare.Ulterior divortului, sotia s-a recasatorit si s-a mutat din Bucuresti intr-o localitate din apropierea orasului Baia Mare. De pe urma acestei casatorii a fostei sotii nu exista alti copii. Eu m-am recasatorit si am un copil in varsta de 1 an.
Avand probleme financiare nu am putut trimite luna de luna pensia alimentara. Cu toate acestea tin foarte mult la copil si nu am neglijat legatura cu el, nedorind in nici un fel sa rup legatura sau sa ma distantez sufleteste sau in alt fel de el. Cat timp este la Baia Mare, la fiecare sfarsit de saptamana( cu mici exceptii) sun si vorbesc la tel cu el sau prin intermediul internetului ne puteam vedea pe webcam. Pana acum ceva timp,mama lui a fost de acord sa il aduca in Bucuresti cam de 2 ori pe an cate o luna aproximativ. In perioadele in care a fost in Bucuresti, am fost nevoit sa impart timpul copilului petrecut aici cu parintii fostei sotii, existand numeroase discutii din aceasta cauza, fiecare dintre noi dorind sa aiba copilul cat mai mult in preajma, asta si datorita faptului ca exsotia " il aduce la Bucuresti" nespecificand in grija cui este copilul atat timp cat sta aici. Neavand un drept de vizita clar, stabilit prin lege nu am putut lua copilul la mine decat atunci cand parintii ei au fost de acord. Cu toate acestea copilul este foarte apropiat de mine, avand in acelasi timp o relatie f. buna cu sotia mea si ( cred ca pot spune asa) iubind-o f. mult pe sora lui vitrega.
Cam de un an de zile fosta sotie a inceput sa bata usoare apropouri, apoi cam acum jumatate de an mi-a spus direct ca vrea sa renunt la copil, sa il infieze sotul ei. Neacceptand sub nici o forma acest lucru, a inceput sa imi creeze probleme in pastrarea relatiei cu copilul evitand si gasind diverse pretexte sa nu pot vb cu el la tel sau amenintand ca nu il v-a mai aduce la Bucuresti, ba chiar spunand ca il v-a intoarce impotriva mea. Eu netrimitand luna de luna pensia alimentara, a adaugat si acest aspect in discutiile pe care le-am avut, in incercarea ei de a ma convinge sa dau copilul spre adoptie. Dupa lungi discutii si certuri, am fost de acord doar cu schimbarea numelui copilului, si asta de teama sa nu pierd legatura cu el sau sa il intoarca impotriva mea. Dar consultandu-ma cu mai multe persoane, cu familia si chiar cu un angajat de la protectia sociala, am trecut peste frica de a-mi pierde copilul si i-am spus ca nu pot fi de acord nici cu schimbarea numelui, cel putin pana cand acesta nu va avea o varsta indeajuns de mare incat sa poate cere el acest lucru. Din acel moment m-a amenintat ca am 2 saptamani la dispozitie in care sa fac cererea la notar prin care sunt de acord macar cu schimbarea numelui altfel v-a intrerupe orice legatura intre mine si copil.
Ce pot face in aceasta situatie? Este legal sa intrerupa leagtura mea cu copilul pe motiv de nepalata a pensiei alimentare luna de luna si ptr ca nu sunt de acord cu ceea ce imi cere ea( schimbarea de nume sau infierea copilului)?Un proces prin care eu sa cer drept de vizita la domiciliul meu se v-a tine in Bucuresti sau la Baia Mare? Daca procesul se judeca la Baia Mare, ce sanse am sa obtin mutarea lui in Bucuresti? Avand in vedere ca eu nu am o situatie materiala f. buna, nu sunt in posibilitatea de a sustine acest proces la Baia Mare si nici de a merge acolo sa vad copilul. Cat de importanta este pensia alimentara in plan juridic, legal, in pastrarea legaturii cu copilul? Pot pierde copilul sau dreptul de vizita datorita neplatei pensiei alimentare? Cum se calculeaza pensia alimentara avand in vedere ca eu mai am un copil (cel din casatoria actuala) in intretinere? Precizez ca salariul meu este de 435 ron net. Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns pe adresa de mail sau aici pe forum, sunt intr-o situatie foarte dificila fiindu-mi teama ca imi voi pierde copilul, sau voi pierde legatura cu el. Imi cer scuze pentru atat de multe randuri dar am incercat sa dau cat mai multe detalii ptr ca dumneavostra sa va puteti forma o parere cat mai bine conturata asupra situatiei in care ma aflu.
Partaj
daria_ramona2006
Vreau sa introduc actiunea de partaj si as dori sa stiu cum se va imparti casa daca in urma actiunii de divort minora de 4 ani mi-a fost incredintata? (vezi toată discuția)