avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu ingrijire copil

Buna ,
Am si eu nevoie de cateva raspunsuri.
Sunt angajata la o firma cu contract pe perioada determinata pana in 19.06.2010, dupa ce m-am angajat am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani , intrebarile mele sunt:
1. Daca eu ii anunta de sarcina pana in monentul incetari contractului exista vreo lege care ii poate obliga sa-mi prelungeasca contractul?
In momentul in care imi expira contractul eu am 5 luni de sarcina pentru a putea intra in concediu prenatal de 126 zile mai am nevoie de 2 luni lucrate pe cartea de munca si ma gandeam ca in cazul in care nu imi prelungeste contractul sa-mi bag cartea de munca la o firma a unchiului meu si sa-i dau eu bani sa-mi plateasca cartea de munca inca doua luni cat mai am nevoie. In acest caz intrbarile mele sunt :
2. Dupa ce intru in concediul de ingrijire copil ce se intampla cu cartea mea de munca ? Ramane la firma unchiului meu ?...Daca da el va plati ceva lunar pentru cartea mea de munca ? sau intra in atributiile statului?
Pun aceste intebari deoarece el ma va ajuta dar nu vreau sa platesca impozite cat eu sunt in ingrigire copil.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!


Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 09:39, 8 Aprilie 2010
salut
contractul dvs. inceteaza de drept ,la data convenita, fiind pe durata determinata; faptul ca sunnteti insarcinata si-l anuntati scrispe angajator nu-l obliga la nimic decat pana la sfarsitul perioadei de contract;
da, planul dvs. e bun; va angajati a doua zi la alta firma; acolo veti beneficia de drepturile legale; carnetul de munca ramane la ITM; plati veti primi de la agentia de prestatii sociale, contractul de munca fiind suspendat; urmati planul...
succes!
sa auzim numai de bine!

o'pva
Ca sa puteti beneficia de concediu pentru cresterea copilului trebuie sa realizati venituri 12 luni anterioare nasterii copilului . Din prezentarea dvs. nu rezulta ca ati avea stagiul complet .
Multumesc pt raspuns.
Deci cand intru in Concediu ingrijire copil cartea de munca ramane la ITM , contactul de munca fiind suspendat in aceasta perioada...ultima firma unde am avut cartea de munca nu este obligata sa plateasca ceva impozit pe perioada cat sunt in CIC?..plata o va face cei de la prestatii sociale
multumesc o zi buna
Ba da am 12 luni , am pe cartea de munca o vechime de 5 ani continuu , in martie pe data de 18.03 firma la care am lucrat 5 ani a dat faliment ....
M-am angajat cu data de 19.03. la firma unde lucrez acum dar cu contract pe perioada determinata de 3 luni , adica am contract pana in 19.06....la aceasta data voi avea 5 luni de sarcina si e putin probabil sa-mi prelungeasca contractul.
Intradevar am o intrerupere de 1 zi pe cartea de munca 18 .03. angajata de 19.03., dar se considera luna intreaga deoarece este lucrata mai mult de jumatate ....aici nu cred ca e vro problema...nu?
Cele 12 luni care se iau in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru concediu crestere copil sunt cele 12 luni inaintea nasterii, nu cele pe care le socotiti acum.
Deci, este foarte important ca in cele 12 luni sa aveti venituri impozabile.

De aceea, va sfatuiesc sa depuneti dosarul la somaj cand expira contractul de munca pe care il aveti acum pentru ca sunteti indreptatita sa primiti indemnizatie de somaj (din cate am inteles aveti 12 luni stagiu de cotizare in ultimele 24).
Cand incepeti concediul de maternitate de 126 de zile, duceti certificatele medicale la somaj (somajul se intrerupe si vi se plateste concediul medical, apoi se reia de unde a ramas).
Tot din somaj intrati si in concediu crestere copil.
Veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CIC sunt cele din salariu + indemnizatia de somaj + indemnizatia concediu maternitate.

Daca va angajati la unchiul dvoastra, va trebui sa va plateasca el concediul de maternitate (85% din salariu), apoi sa isi recupereze banii de la Casa de sanatate, lucru care poate dura si 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate nuta86 nuta86 Buna ziua. As dori cateva informatii legate de concediul de maternitate. Sunt insarcinata din data de 17 iulie, si m-am angajat in data de 5 august, pe o ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florinacpordos florinacpordos Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa Nasc in jurul datei de 8 octombrie 2015. Muncesc cu contract de munca pe perioada determinata de la 1 septembrie ... (vezi toată discuția)