avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Buna ziua. As dori cateva informatii legate de concediul de maternitate. Sunt insarcinata din data de 17 iulie, si m-am angajat in data de 5 august, pe o perioada determinata de 3 luni, pana la data de 5 noiembrie. Pot beneficia de concediul de maternitate? Si daca da, cum se calculeaza, tinand cont ca inainte de aceste 3 luni am mai lucrat in anul 2010? Si as mai dori sa stiu daca angajatorul este obligat sa imi prelungeasca contractul de munca, sau daca eu sunt obligata sa raman. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:06, 22 Octombrie 2014
1. - Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal.
- Concediul pentru cresterea copilului (CCC) este concediul care se acorda pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani cu indemnizatia corespunzatoare.

2. - Concediul de maternitate se acorda daca aveti cel putin o luna lucrata in cele 12 luni anterioare lunii in care solicitati concediu de maternitate.
- Indemnizatia are ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.

3. - CCC se acorda daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni eligibile.

4. - Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data la care expira termenul pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.
- Angajatorul nu are obligatia sa prelungeasaca un astfel de CIM.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate Ioana_sorina Ioana_sorina Buna ziua! 1.As dori sa stiu daca in ultimele 12 sau 6 luni inainte de nastere este obligatoriu sa lucrez la acelasi loc de munca sau pot sa imi schimb locul ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Stoicaniuliana Stoicaniuliana Buna ziua. Am lucrat pe o perioada de 4 ani la o firma pana pe data de 3 mai 2016, iar pe data de 15 mai am inceput activitatea la o alta firma pe o perioadă ... (vezi toată discuția)