avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate

Buna ziua,

Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri :

1) Pentru a putea beneficia de concediul de maternitate trebuie sa ai lucrate 12 luni fara nici o intrerupere??
Eu mi-am schhimbat la inceputul acestui an locul de munca si am o zi lipsa intre cele 2 contracte.

2) Firma la care sunt face contractele pe cate 3 perioade determinate dupa care daca le convine in continuare fac prelungirea de contract pe nedeterminat.
Eu sunt la mijlocul celei de a doua perioade determinata, prima a fost pe 1 luna, aceasta este pe 3 luni si ar urma inca o perioada pe 3 luni dupa care pe nedeterminat.
Intrebarea mea, avand in vedere aceasta situatie, este daca ei au pot sa nu imi mai prelungeasca contractul de munca.
Si daca aveti vreun sfat pentru mine va rog mult, sunt o viitoare mama care nu s-a mai lovit de situatiile acestea si nu prea am cine sa ma sfatuiasca.

Multumesc frumos si o zi cat mai frumoasa in continuare

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:33, 3 Mai 2016
1. Acea intrerupere de o zi nu va impiedica sa beneficiati de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta.

2. - Angajatorul nu este obligat sa va prelungeasca contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata.
- Daca la data incetarii CIM sunteti in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci veti putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

3. Pentru mai multe sfaturi ar trebui sa stim care ste data prezumata a nasterii copilului.
MihaelaBalan1 a scris:

Buna ziua,

Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri :

1) Pentru a putea beneficia de concediul de maternitate trebuie sa ai lucrate 12 luni fara nici o intrerupere??
Eu mi-am schhimbat la inceputul acestui an locul de munca si am o zi lipsa intre cele 2 contracte.

.....

Concediu de maternitate are o durata de maxim 126 de zile, potrivit legislatiei in materie.

Aveti reptul la concediu si indemnizatie de maternitate daca ati realizat cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de maternitate.

Dvs va referiti la concediu pentru cresterea copilului, unde conditiile de acordare sunt altele, avand in vedere si data de 01.07.2016.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Stoicaniuliana Stoicaniuliana Buna ziua. Am lucrat pe o perioada de 4 ani la o firma pana pe data de 3 mai 2016, iar pe data de 15 mai am inceput activitatea la o alta firma pe o perioadă ... (vezi toată discuția)