avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... termen plangere penala abandon
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

termen plangere penala abandon

buna ziua ,as vrea sa vad si eu acea lege care spune ca trebuie sa depun plangere penala p-entru neplata pensiei alimentare in termen de 2 luni de la neplata acesteia!!!ma ajuta cineva?pls...
Eu stiu ca cele doua luni se refera la faptul ca ...daca nu se plateste pensia alim 2 luni consecutiv constituie abandon de familie,nicidecum ca eu trebuie sa depun plangerea in acest termen de 2 luni.va rog daca poate cineva sa ma lamureasca...
Eu am depus o astfel de plangere dupa 1 an de neplata din partea fostuluio sot,a stat dosarul 1 an la politie dupa care a ajuns la procuror si acesta a dat NUP pe motiv ca nu am depus acea plangere in termen de 2 luni...cum e legea de fapt?
va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 17 Septembrie 2010
Art 305 Cod penal incrimineaza infractiunea de abandon de familie. Pentru aceasta infractiune , actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Aceasta plangere trebuia depusa in termen de2 luni, intr-adevar., de la data la care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. E drept ca ati fi putut sa fiti indusa in eroare de faptul ca infractiunea de abandon de familie prevede ca neplata cu rea credinta a pensiei , timp de 2 luni, constituie abandon de familie.
Conform Art. 279: Organele carora li se adreseaza plangerea
(1) Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara astfel de plangere.Art. 284: Termenul de introducere a plangerii
(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator
Buna ziua !
Trebuie sa stiti ca pentru infractiunile a caror actiune se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, termenul de prescriptie este de 2 luni de la data cand persoana indreptatita a reclama, a stiut cine este faptuitorul (art.284, al.(2) c.p.p.).
Plangerea penala pentru abandon de familie (art. 305 c.pen.) specifica in al.(2) ca " Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate". Era firesc sa introduceti aceasta plangere in termen de 2 luni de la producerea faptei( expirarii termenului de 2 luni), faptuitorul cunoscandu- l :D
Daca s-a solutionat cu n.u.p. trebuie sa atacati rezolutia data in 20 de zile de la comunicare.
Cu stima !
multumesc frumos pt raspunsuri.mi se pare o tampenie.asta inseamna ca eu din 2 in doua luni trebuie sa bat drumul la politie...hmmm.
si acum ...avand in vedere ca este arestat preventiv pentru alte infractiuni...pot sa-mi iau adio si de la restanta si de la plata pensiei pe viitor.fff corect!!!
multumesc
Citesc articolul (cazul meu fiind similar) .... si ... raman masca
Adica, simplu cetatean fiind, trebuie sa cunosc art. 284 al.2 c.p.p. ?!?
De unde sa visez eu, sau RAMOnaBC, sau "n" altii, ca am termen de 2 luni sa depun plangerea, altfel NUP ?!?
In cazul nostru, ce se intampla daca a trecut 1 an, sau 2 ?!?!?
1. pur si simplu nu mai depunem (desi luptam pt pensia alimentara a copiilor nostri,
sau
2. depunem, asteptam NUP, si atacam rezolutia data in 20 de zile de la comunicare, atac prin care ce se poate rezolva ?

#-o zau ca m-ati bulversat pe ziua de azi, si asa e mohorat rau afara ...

merci anticipat de raspunsuri
gaby
In conditiile in care, potrivit principiului ca nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii (nemo ignorare legem censetur), titularul unui drept este prezumat ca a avut cunostinta de reglementarea care prevedea ca valorificarea dreptului sau se circumscrie unui anumit termen .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de ajutor dragos19 dragos19 acum 3 ani am fost dat an judecata pentru divort fara sa stiu mi sa stabilit o pensie alimentara de 200 ron. fosta sotie a zis ca a renuntat la actiune iar in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara!! viarelly viarelly cum e modelul de plangere penala pentru neplata pensiei alimentare timp de un an?? si unde o fac?? la politie sau la tribunal?? (vezi toată discuția)
Abandon de familie marcu_elena2000 marcu_elena2000 cum se poate face o actiune de dare in judecata pentru abandon de familie?Va multumesc (vezi toată discuția)