avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara!!

cum e modelul de plangere penala pentru neplata pensiei alimentare timp de un an?? si unde o fac?? la politie sau la tribunal??
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 20:44, 31 August 2010
Neplata pensiei de intretinere timp de trei luni consecutiv de catre sotul obligat la aceasta,cu rea credinta,reprezinta infractiune-abandon de familie. Plangerea penala pentru abandon de familie , se depune la politie sau parchet.

Un model :
Parchetul de pe langa Judecatoria (sau Politie).......................

DOMNULE PRIM PROCUROR,

Subsemnata ..............................., cu domiciliul in ................, str. .............., nr ........., sect ........., formulez prezenta

PLANGERE PENALA

impotriva numitului ...................., fiul lui ......... si .............., nascut la data de xx.xx.xxxx in .............., str ........................, nr .........., solicitandu-se ca in urma cercetarilor sa se constate ca acesta se face vinovat de infractiunea de abandon de familiei, prevazuta si sanctionata de art. 375, lit. c, C.p, pentru neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere a minorului .....................

In fapt, impotriva numitului ...............a fost data sentinta civila nr xxx/xx.xx.xxxx prin care a fost obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de .....
Mentionez ca incepand cu data de ........ si pana in prezent, numitul ......................nu s-a indeplinit obligatia stabilita prin sentinta civila mai sus mentionata,
(detalii cote si plati, mentiuni tipuri probe si motivare in drept)

P.S. Este un model cadru , trebuie imbunatatit si adaptat situatiei dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
Lacramioara Constantin, Practician in insolventa
Se va depune la politie personal sau prin posta cu confirmare de primire.
Insa, pentru infractiunile a caror actiune se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, termenul de prescriptie este de 2 luni de la data cand persoana indreptatita a reclama, a stiut cine este faptuitorul (art.284, al.(2) c.p.p.).
Plangerea penala pentru abandon de familie (art. 305 c.pen.) specifica in al.(2) ca " Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate". Era firesc sa introduceti aceasta plangere in termen de 2 luni de la producerea faptei( expirarii termenului de 2 luni), dv.cunoscand faptuitorul, evident.

In orice caz, mai jos aveti un model de plangere.

DOMNULE PRIM PROCUROR,

Subsemnata …………………………., cu domiciliul in ……………., str. ………….., nr ………, sect ………, formulez prezenta

PLANGERE PENALA

impotriva numitului ……………….., fiul lui ……… si ………….., nascut la data de xx.xx.xxxx in ………….., str ……………………, nr ………., solicitandu-se ca in urma cercetarilor sa se constate ca acesta se face vinovat de infractiunea de abandon de familiei, prevazuta si sanctionata de art. 305 C.o, pentru neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere a minorei …………………

In fapt, impotriva numitului ……………a fost data sentinta penala nr xxx/xx.xx.xxxx prin care a fost condamnat la xxxxxxx cu suspendarea conditionata a executarii penale pe o perioada de 3 ani, reprezentand termen de incercare, pentru neplata, cu rea-credinta, a pensiei de intretinere, stabilita prin senstinta civila nr. xxxx/xx.xx.xxxx.

Mentionez ca nici pana in prezent, numitul ………………….nu s-a indeplinit obligatia stabilita prin sentinta civila, pentru care a fost condamnat prin sentinta penala sus mentionata.

…. (detalii cote si plati, mentiuni tipuri probe si motivare in drept)

Va multumesc
=D>multumesc pentru lamuriri!!!mentionez ca copilul nu isi cunoaste tatal natural deoarece am divortat de cand el avea 6 luni.momentan pe actualul sot il numeste <tata>.imi este teama ca in urma acestei sesizari sa vina fostul sa ceara da vada copilul disturbandu-l astfel!detin hotarare de divort in care mi se incredinteaza copilul si sa plateasca 80 lunar pana la majorat!nu ne-a cautat deloc in toti anii astia(copilul are 10 ani)si a platit pana acum un an!stiu ca mai are un bebe acum nascut in februarie anul asta ,am vorbit cu el si m-a rugat sa astept!!!!pana cand?????
Mai aveti posibilitatea sa executati silit hotararea pe care o aveti ( pentru utimul an de neplata) pentru ca inteleg ca pana acum un an a platit.
Este necesara astfel investirea cu formula executorie a hotararii pronuntate si apoi procedat la executarea silita prin intermediul unui executor judecatoresc, dar asta numai in situatia in care stiti ca are vreun imobil in proprietate, venit sau cont bancar., daca nu singura solutie ramane plangerea pentru abandon de familie.
Ramane insa sa hotarati ce credeti ca este in interesul dvs. si al copilul dvs.
Nu trebuie investita cu formula executorie, hotararea este executorie, potrivit dispozitiilor art. 278 alin 3 C.pr.Civ, avand ca obiect pensie de intretinere.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangerea penala alina_konya alina_konya Va rog frumos daca se poate sa imi spuneti si mie sau sa imi trimiteti un exemplar de plangere penala impreuna cu actele necesare pentru neplata pensiei ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie marilena37 marilena37 Tatl nu a mai platit copilului pensia de intretinere de doua luni, pe motiv ca nu lucreaza (a demisionat de la ultimul loc de munca) si nu primeste nici ... (vezi toată discuția)
Plangere - neplata pensiei alimentare crys_ge0 crys_ge0 Va rog sa ma ajuti si pe mine sa scriu o plangere pentru neplata pensiei alimentare.Am nevoie de un model.Am cautat pe net dar n-am gasit ce-mi trebuia. (vezi toată discuția)