Buna ziua!
Am si eu cateva nelamuriri poate ma ajuta cineva:
Sunt angajata la o firma din decembrie si tocamai am aflat ca sunt insarcinata, trebuie sa anunt angajatorul? Apoi mai am nelamuriri legate de concediul prental-postnatal, lauzie, CIC, care cand se iau si cum se platesc? (eu sunt total debusolata cu ele). Si ar mai fi ceva, eu am lucrat la 6 ore din decembrie ca atat era programul cu salar minim iar acum din aprilie ca nu mai este de lucru mi-a scazut programul la 4 ore si cred ca am cam 350lei pe acte, mai beneficiez de toate concediile si mai ales de indemnizatie sau nu?
Va multumesc
1. Trebuie sa anuntati angajatorul si sa depuneti la acesta documentul eliberat de medic care atesta starea de graviditate.
2. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere (prenatal), iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (postnatal). Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. Trebuie avaut in vedere ca este obligatoriu efectuarea a 42 de zile de concediu de lauzie inainte de solicitarea CIC.
CIC se acorda pana la implinirea varstei copilului de 2 ani sau 3 ani in cazul unui copil cu handicap. Este reglementat de OUG 148/2005.
3. Norma de munca nu conteaza, daca aveti realizate venituri supuse impozitarii conform codului fiscal, timp de 12 luni anterior nasterii copilului beneficiati de CIC.
Indemnizatia este de 85% din media veniturilor sau de 600 lei. Dv. avand venituri mici veti opta pentru indemnizatia de 600 lei.
Multumesc de raspuns, deci acele zile se pot lua fie 63 cu 63 fie in alte combinatii dar important e sa ramana 42 dupa nastere. Toate zilele acestea le plateste angajatorul sau trebuie sa imi fac un dosar undeva la vreo institutie?
concediile medicale le depuneti la angajator in termenul legal.
el va recupera contravaloarea lor de la casa de sanatate. dar asta nu are legatura cu dvs .