avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de urmas a sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de urmas a sotului supravietuitor

Sotul a decedat pe data de 2 Mai 2009.Sotul supravietuitor care nu realizeaza venituri are dreptul la pensie de urmasi pe o perioada de 6 luni de la data decesului.In cat timp de la data decesului se poate introduce dosarul de pensionare?In lege nu este specificat un termen de prescriptie.
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 13:33, 9 Aprilie 2010
ART. 85/Lg 19/2000 - Legea pensiei
(1) Drepturile de pensie de urmaş, în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege la data decesului susţinătorului asigurat, se acordă la cerere:
a) începând cu luna următoare decesului, în cazul în care susţinătorul decedat era pensionar, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 de zile de la data decesului;
b) de la data decesului susţinătorului, în cazul în care susţinătorul decedat nu era pensionar la data decesului, dacă cererea a fost depusă în termen de 90 de zile de la această dată;
c) de la data depunerii cererii, în situaţiile în care s-au depăşit termenele prevăzute la lit. a) şi b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Loranda Loranda Buna ziua, De la ce data se plateste efectiv pensia de urmas (pe o perioada de 6luni)- in temeiul art. 69 din L. 19/2000? - de la data primirii deciziei de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas anca33a anca33a buna ziua vreau sa ma lamuriti cu aceasta problema | daca sotul persoanei care mi-a cerut parerea a murit in urma cu 10 ani iar doamna nu are nici un venit ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a pensiei de urmas mary8040 mary8040 tatal meu a murit de TBC in anul 2000 iar nu a stiut ca beneficiaza de pensie de urmas ca urmare a acestei boli.In anul 2010 a aflat acest lucru si a facut ... (vezi toată discuția)