avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dacie mostenita fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dacie mostenita fara acte

Buna ziua!
As avea si eu nevoie de ajutor intr-o problema destul de urgenta.
Tatal meu a decedat in urma cu sapte ani si in urma lui am ramas 3 mostenitori: eu, mama, si fratele meu. La data decesului tatalui meu ii fusesera furate toate actele inclusiv cele ale masinii si avnd loc decesul sau nu a mai avut timp sa si le refaca. astfel ca noi am mostenit o masina pentru care nu aveam niciun act si nu avem nici acum.
La ceva vreme dupa decesul sau am vandut masina, dandu-i procura cumparatorului pentru a scoate duplicat dupa acte urmand ca in mom in care are actele sa facem si formele legale. Problema este ca nu mai dam de persoana care a cumparat masina.
As dori sa stiu cum putem face sa o putem radia in conditiile in care nu avem actele ca sa o putem scoate de la impozit, deoarece noi inca platim impozit pentru aceasta masina.
Am inteles ca se poate face ceva prin tribunal, in baza procurei respective sa fie citat cumparatorul si daca nu se prezinta sa ni se dea o hartie la mana cu care sa mergem la circa financiara si sa o putem scoate de la impozit. M-ar interesa sa stiu mai multe despre acest lucru daca este adevarat si as dori un model al hartiei cu care sa chemam persoana in tribunal deoarece nu stiu cum sa o intocmesc.
Va multumesc anticipat si astept lamuriri cat mai curand posibil!
Ati vandut masina in temeiul unui contract de vanzare - cumparare?
Daca da, in functie de ce prevederi contractuale exista referitor la instanta competenta teritorial de a judeca eventualele litigii, adresati-va judecatoriei in raza careia aveti domiciliul.
Daca nu exista o clauza de acest gen, aveti la indemana judecatoria din raza teritoriala a careia isi are domiciliul cumparatorul.
Solicitati sa se constate ca:
- in patrimoniul defunctului exista si autoturismul;
- sa se constate ca a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra acestuia in patrimoniul cumparatorului.
Cu sentinta favorabila, in copie leglizata si cu mentiunea definitiva si irevocabila, va veti adresa organului fiscal competent (unde este inregistrat autoturismul)

Prealabil, daca ati obtinut actele autoturismului (refacute) puteti solicita si notarului care a emis certificatul de mostenitor, suplimentarea certificatului in sensul adaugarii la masa succesorala, la masa bunurilor mobile, autoturismul.
In aceasta situatie nu mai este necesar primul capat de cerere.

Tototdata, daca nu a existat partaj succesoral, adica daca bunul nu a revenit unuia dintre cei 3 mostenitori, actiunea va fi formulata de catre cei 3, dvs. putandu-i reprezenta in temeiul unei procuri speciale acordata de catre mama si frate in acest sens.
Contractul de vanzare cumparare a fost incheiat, sper, in aceleasi conditii, cu acordul tuturor, deoarece daca nu exista partaj, intre dvs sunteti in indiviziune, necesar fiind acordul tuturor coindivizarilor pentru instrainarea bunului.
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
Puteti incerca sa introduceti o actiune prin care sa solicitati instantei sa dispuna radierea autoturismului atat din evidentele serviciului de inmatriculare, cat si de pe rolul fiscal. Sansele depind de actele prin care puteti dovedi instrainarea autoturismului.

Instanta nu poate obliga organul fiscal in sensul dispunerii radierii.
Radierea se poate efectua numai in temeiul sentintei pronuntate in cadrul actiunii in constatare.
Nu mai retin exact sa va spun cum a formulat judecatorul in sedinta dar asta a reiesit din ce mi-a comunicat verbal.
Chemati in judecata si Directia de Taxe si Impozite a localitatii unde este luata in evidenta masina, pentru a-i fi opozabila hotarirea ce se va pronunta.
O hotarare in sensul respingerii cererii:

[ link extern ]

Aveam pe undeva si o hotarare in sens contrar, prin care s-a admis cererea reclamantului, dar nu o gasesc. Mai caut. Oricum, motivarea instantei care a admis cererea se intemeia pe existenta actului de instrainare si pe dreptul reclamantului de a solicita radierea unui autoturism pe care il instrainase. Cred ca procesul era unul in contencios administrativ, ca urmare a refuzului autoritatii competente de a radia autoturismul pe baza contractului depus de reclamant. Posibil ca solutia sa fi fost data de ICCJ pe vremea cand figura sub denumirea de CSJ.

Memoria asta... :slap:

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism ancapop85 ancapop85 Buna ziua. Sunt intr-un impas si ma gandeam ca poate puteti sa-mi dati un sfat. Cu 2 ani in urma sotul meu a vandut un autoturism unui coleg de serviciu si au ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare auto clubbero1 clubbero1 Buna ziua! Am vandut o masina (rabla) unei persoane pe care o cunosc, contractul de vanzare-cumparare fiind inregistrat la o firma specializata. Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Contract comodat auto + certificat fiscal ? trafyctz trafyctz Buna ziua, intentionez sa vand o masina inmatriculata inainte de 2006, deci, cu taxa de timbru neplatita iar pentru a evita platirea taxei cel care o cumpara ... (vezi toată discuția)