avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ucidere din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ucidere din culpa

Daca dosarul se afla inca in faza de cercetare penala, pot cere studierea dosarului?Sau numai avocatul poate face asta?
Cel mai recent răspuns: Mara Negulescu , Avocat 12:04, 9 Aprilie 2010
Faza de urmarire penala este o faza procesual penala secreta, astfel nu puteti cere studierea dosarului nici dumneavoastra, nici avocatul. La terminarea urmaririi penale, in functie de calitatea care o aveti in dosar, veti fi chemat pentru a vi se prezenta materialul de urmarire penala putand fi insotit de un avocat.
Toate cele bune,
T. Claudiu
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
ContSters119945, utilizator
Urmarirea penala este nepublica (nu secreta), spre deosebire de faza de judecata, insa, conform art.172 al.1 si art.173 al.1 avocatii inculpatilor, partilor vatamate, partilor civile si partilor responsabile civilmente pot asista la efectuarea actelor de urmarire penala. Daca pot asista la efectuarea acestor acte, cu atat mai mult pot lua act de continutul acestora prin studiul dosarului. Este insa vorba despre aparator si nu despre parti, care pot lua act de continutul dosarului numai cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala.
Materialul de urmarire penala se prezinta inculpatului (care nu are dreptul sa participe la efectuarea actelor de urmarire), asistat sau nu de aparator.
Art.172, 173 preved drepturile aparatorului, in timp ce prezentarea materialului de urmarire penala vizeaza un drept al inculpatului, respectiv o obligatie a procurorului, astfel ca numai la acest moment puteti lua dvs, in calitate de parte, cunostinta de actele din dosar
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Mara Negulescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentarea materialului de urmarire penala - partii vatamate xuser xuser Avand in vedere ca invinuitul are urmatoarele drepturi [quot] Prezentarea materialului Art. 250. - Dupa punerea in miscare a actiunii penale, daca au ... (vezi toată discuția)
Studiere dosar penal avform avform Sunt reprezentant al unei societati comerciale care are dosare penale in lucru pe la parchete sau IPJ - uri. Avand in vedere ca avem calitatea de ... (vezi toată discuția)
Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - consultare dosar IPopovici IPopovici Buna ! Intrebarea mea este daca in faza urmarii penale avocatul are dreptul de a consulta dosarul iar daca are acest drept care este rostul ... (vezi toată discuția)