avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prezentarea materialului de urmarire penala - partii ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prezentarea materialului de urmarire penala - partii vatamate

Avand in vedere ca invinuitul are urmatoarele drepturi



Prezentarea materialului
Art. 250. - Dupa punerea in miscare a actiunii penale, daca au fost efectuate toate actele de urmarire necesare, organul de cercetare penala cheama pe inculpat in fata sa si:
a) ii pune in vedere ca are dreptul de a lua cunostinta de materialul de urmarire penala, aratandu-i si incadrarea juridica a faptei savarsite;
b) ii asigura posibilitatea de a lua de indata cunostinta de material. Daca inculpatul nu poate sa citeasca, organul de cercetare penala ii citeste materialul;
c) il intreaba, dupa ce a luat cunostinta de materialul de urmarire penala, daca are de formulat cereri noi sau daca voieste sa faca declaratii suplimentare.


... de ce drepturi dispune partea vatamata cand se termina "urmarirea penala" ? nu de alta , dar eu nu am gasit nici una in codul de procedura penala...
partea vatamata nu participa la urmarirea penala, ea doar se constituie parte civila si ofera probe la cererea organelor de urmarire penala. prezentarea materialului se face exclusiv fata de inculpat.

partera vatamata va participa la procesul desfasurat in instanta de judecata unde isi poate apara interesele cu privire la stabilirea prejudiciului si la despagubirile acordate . tot in aceasta limita poate ataca sentinta cu apel / recurs.
Deci ea nu are dreptul, ca la sfarsit sa i se prezinte "rechizitoriul" si sa depune alte "cereri" "memorii"etc ?
poate depune memorii / cereri si in cursul urmaririi penale insa nu va cunoaste rechizitoriul decit in instanta de judecata.
Hahahahah, deci infractorii astia cu mereu sunt cu un pas in fata altora :)))

Ca parte vatamata ce poti face daca nu iti convine "rechizitoriul" ?! Poti cere refacerea lui?

Ca de ex: Prin efectuarea unei expertize care-ti iese favorizabil poti cere modificare rechizitoriul?

Nu de alta, dar de obicei judecatorul petrece cam 5 minute /sedinta timp in care mai mult citeste ce a scris politia si procurorul....

Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
xuser, utilizator
partile unui proces nu au influenta asupra continutului rechizitoriului, acesta este stabilit exclusiv de catre procuror in baza probatoriului administrat. partea vatamata poate obtine ceea ce doreste in cursul procesului penal ce se desfasoara in instanta de judecata. Nu procurorul este cel care stabileste daunele si modul de reparare, ci instanta de judecata.

daca nu sunteti de acord cu expertizele efectuate in cauza, puteti solicita judecatorului efectuarea altor expertize, insa trebuie sa motivati temeinic cererea. drepturile dvs sunt intacte si protejate.

Alte discuții în legătură

Ucidere din culpa ana-bianca ana-bianca Daca dosarul se afla inca in faza de cercetare penala, pot cere studierea dosarului?Sau numai avocatul poate face asta? (vezi toată discuția)
Prezentarea materialului de urmarire penala ContSters178374 ContSters178374 Buna seara stimati colegi de forum! In scurt timp va avea loc concursul “Challenges of the Knowledge Society”, The 5th International Conference, ... (vezi toată discuția)
Etapele urmarii penale dezca dezca Buna ziua ma adresez dvs in calitate de faptuitor al unei cuze penale. Doresc sa stiu care sunt etapele urmaririi penale? -partea vatamata a intocmit un ... (vezi toată discuția)