Buna seara stimati colegi de forum!
In scurt timp va avea loc concursul “Challenges of the Knowledge Society”, The 5th International Conference, organizat de Universitatea "Nicolae Titulescu" la care particip cu o lucrare intitulata "Prezentarea materialului de urmarire penala". Rugamintea mea ar fi urmatoarea: sa imi povestiti ce probleme ati intalnit, in practica judiciara, legate de prezentarea materialului deoarece practica intodeauna este mai interesanta decat teoria.
De asemenea, daca aveti si alte completari si opinii, ba chiar propuneri de lege ferenda cu privire la acest subiect as fi incantata si interesata sa le citesc.
Va multumesc!
Eu nu am intalnit nicio problema.
Daca ar fi sa existe o problema ar fi doar aceea ca avocatul trebuie sa stea sa studieze dosarul 12 ore si se termina programul procurorului...
Dar...prezentarea materialului de urmarire penala nu este obligatoriu sa fie facuta intr-o singura zi...
Poate dura si 3 zile...
Multumesc pt raspuns.
Tin minte ca acum cateva zile/saptamani citeam parerea unui user, putin revoltat, din cauza faptului ca nu exista o reglementare stricta a prezentarii materialului de urmarire penala catre partea vatamata :D.
Dupa parerea mea si partea vatamata are aceleasi drepturi ca si invinuitul sau inculpatul in ceea ce priveste prezentarea materialului de urmarire penala.
Dreptul la un proces echitabil presupune drepturi egale intre parti, or daca inculpatul are mai multe drepturi decat partea vatamata se poate vorbi despre aparitia unei inechitati in exercitarea drepturilor procesuale, despre existenta unei proceduri cu caracter inechitabil.
De unde se poate stii daca nu mai are de propus noi probe si partea vatamata?
Garantia procesula conferita in mod expres ca un drept garantat legal invinuitului si inculpatului de C. pr. pen., nu se poate interpreta in sensul ca celelate parti din proces nu ar avea acelaesi drepturi procesuale si anume dreptul de a mai propune probe in aparare daca considera necesar.
Dupa parerea mea, nefiind edictata nicio prevedere legala expresa care sa garanteze respectarea acestui drept la aparare a partii vatamate nu se poate interpreta ca si cum ne-am afla in prezenta inexistentei exercitarii acestui drept.
In aceste conditii, partea vatamata are dreptul de a formula o cerere la procuror prin care sa solicite exercitarea acestui drept.
Dupa parerea mea, formularea cererii poate fi formulata oricand in cursul fazei de urmarire penala, chiar si dupa momentul in care s-a prezentat materialul de urmarire penala invinuitului sau inculpatului, insa, cu conditia ca aceasta cerere sa fie formulata anterior momentului sesizarii instantei de judecata prin rechizitoriu de parchet.
Se mai poate discuta despre o anumita graba a unor politisti sau procurori de a nu astepta sa vina aparatorul inculpatului,aflat la o instanta sau la alt organ de urmrire penala si despre incercari de convingere a acestuia ca materialul sa ii fie prezentat mai rapid,dar in prezenta unui avocat desemnat din oficiu.
In trecut existau astfel de probleme, insa in prezent nu se mai manifesta acea graba specifica.
In situatiile in care avocatul nu se poate prezenta la momentul prezentarii materialului de urmarire penala se poate fixa o alta zi.Spre exemplu, procuzorul vrea azi sa faca prezentarea materialului de urmarire penala si chema avocatul sa se prezinte intr-o ora de la primirea apelului telefonic.Avocatul poate solicita ca prezentarea sa se faca a doua zi.
Exista insa si situatii in care avocatii alesi nu sunt interesati de prezentarea materialului si daca nu se pot prezenta nu se opun sa fie desemnat un avocat din oficiu.In cauzele cu arestati avocatii deja cam cunosc dosarul si stiu daca vor sa mai propuna sau nu probe in aparare.