avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este normal ce se intampla intr-un dosar penal?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este normal ce se intampla intr-un dosar penal?

Buna ziua, ma confrunt cu o problema si rog putin ajutor pentru a ma lamurii.
In timpul desfasurarii urmarii penale(inselaciune), ca invinuit, pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele,am solicitat probe politistului de caz, de la partea vatamata. Dupa mai mult de 30 zile sunt chemat la politie si mi se comunica ca partea vatamata considera ca nu trebuie sa-mi puna la dispozitie ceea ce eu am solicitat ca proba.
Tot atunci am aflat ca politistul de caz nici macat nu a intocmit un document pentru a cere acele probe, ci pur si simplu a dat partii vatamate cererea mea de probe.
Este corect cum a procedat politistul?
Partea vatamata nu vrea sa predea acele probe deoarece s-ar vedea clar cum s-au desfasurat lucurile, ba chiar a spus ca ceea ce eu am solicitat ca proba nu exista. Eu detin niste copii si pot sa dau peste cap afirmatia partii vatamate, dar politistul de caz nu vrea sa-mi ia in considerare acele probe deoarece sunt copii.
Politia, se poate baza doar pe declaratiile celor care lucreaza in firma, de unde stie ca acestia nu mint, daca nu aduc si probe la ceea ce spun?
Ce pot face eu, avocatul meu nu se implica deloc, va rog sa-mi dati un sfat.
Cum pot afla ce s-a mai intamplat in dosar, de 6 luni nu stiu nimic, este normal?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:10, 20 Ianuarie 2011
Aveti dreptul sa vi se prezinte materialul de urmarire penala, acest lucru nu vi se poate refuza. Mergeti cu avocatul si solicitati prezentarea materialului de urmarire penala. De preferabil cu alt avocat, daca acesta nu isi da interesul nici macar pt atata lucru.

Materialului de urmărire penală are la bază următoarele considerente :
- învinuitul sau inculpatul, luând cunoştinţă de întregul material probator stâns împotriva sa, îşi poate organiza apărarea în mod eficient, în funcţie de datele existente în cauză; astfel se urmăreşte ca învinuitului sau inculpatului să i se ofere posibilitatea de a combate, încă din faza de urmărire penală, învinuirea ce i se aduce;
- se creează premisele unei activităţi de urmărire penală temeinice, întrucât învinuitul sau inculpatul în cunoştiinţă de cauză, are posibilitatea de a sesiza eventualele lipsuri ale urmăririi penale, putând face completări şi propuneri în legătură cu administrarea de noi probe.

Daca va intereseaza ma puteti contacta si va pot pune la dispozitie o intraga lucrare despre prezentarea materialului de urmarire penala si veti intelege exact ce drepturi aveti.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
ContSters178374, utilizator
Solutii exista.Mai bine va schimbati avocatul.

Ar fi indicat sa formulati si o plangere in baza disp. art.275 C.proc.pen. ce va fi adresata "procurorului care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala", in cuprinsul careia puteti arata/spune tot ceea ce ati descris anterior- solicitati/insistati in administrarea probelor solicitate de dvs.
In baza disp. art.277 C.proc.pen., vi se va comunica modul de rezolvare a acestei plangeri.


Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
Ar fi frumos ca toate sa se poata rezolva asa de usor cum spuneti dvs.Am facut plangere la procuror si am primit un raspun dupa 3 luni in care mi se comunica ca nu sunt intemeiate sesizarile mele. Eu cum pot sa demonstez ca am dreptate, ca in acel dosar se intampla multe, ma refer la inlocuire documente, disparitie a altora, nu se iau in calcul decat cererile partii vatamate si multe altele.
Ce pot face eu, un simplu om, pe semne ca banii rezolva tot.
Nu vi se respecta dreptul la aparare, un principiu de baza in drept. Cand veti ajunge in instanta invocati acest drept.
Ceea ce nu inteleg este cum isi pregateste avocatul dumneavoastra dosarul si apararea cand nu dispune de material? Cu un alt avocat, bun si interesat, sunt sigura ca veti rezolva usor aceasta problema.
Pe semne nu banii revolva totul ci banii dati acolo unde trebuie, in mod legal, adica unui avocat capabil.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
ContSters178374, utilizator
Repetati cererea de probatorii care cuprinde acele acte,o dati procurorului care supravegheaza urmarirea penala,care se va pronuta asupra acesteia si o va atasa la dosar.
Inregistrati-o la registratura inainte de a o preda.
Copie de pe cererea data la procuror,o inregistrati la registratura organului de politie care efectueaza urmarirea penala, sa o ataseze la dosar.
Fiind inregistrata,indiferent de modalitatea de pronuntare asupra acesteia,o puteti reitera in instanta,impreuna cu copii de pe actele pe care le detineti.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezentarea materialului de urmarire penala - partii vatamate xuser xuser Avand in vedere ca invinuitul are urmatoarele drepturi [quot] Prezentarea materialului Art. 250. - Dupa punerea in miscare a actiunii penale, daca au ... (vezi toată discuția)
Prezentarea materialului de urmarire penala ContSters178374 ContSters178374 Buna seara stimati colegi de forum! In scurt timp va avea loc concursul “Challenges of the Knowledge Society”, The 5th International Conference, ... (vezi toată discuția)
Cercetare dosar penal - termen carmen69 carmen69 Ce perioada maxima are un procuror pentru cercetarea unui dosar penal pentru a da o solutionar si ce se poate face penrtu grabirea ca dosarul sa fie trimis in ... (vezi toată discuția)