avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren neinregistrat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren neinregistrat

tata a fost veteran de razboi si a primit in 1947 un teren pt care a fost scutit plata impozit si nu l a inregistrat la primarie, mie imi e tulburata posesia si nu pot face dovada ca e al meu ce ar trebui sa facva rog? nu am decat procesul verbal datat 1947 pe numele tatalui meu
sa anunt politia ? cum dovedesc ca e trenul meu?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:04, 9 Aprilie 2010
cauta la arhiva nationala...trebuie sa existe un document care atesta valabilitatea procesului verbal...chiar o copie...sau altceva...
In tara asta s-au aplicat pana acum 3 legi ale fondului funciar, fiecare cu prelungirile ei! Ca sa aveti act de proprietate valabil pe teren, nu aveati decat sa solicitati reconstituirea dreptului de proprietate, in baza fie a legii 18/1991, fie 1/2000, fie 247/2005. Acel act din 1947 nu si-a mai produs efecte juridice din momentul cooperativizarii, cand aproape toata proprietatea funciara din Romania a devenit regat CAP. Dupa 1990, cand s-a desfiintat CAP-ul, terenul care nu a fost revendicat de fostii proprietari nu s-a intors la acestia in mod automat, ci a devenit proprietate privata a localitatilor, la dispozitia comisiilor locale de fond funciar (care il puteau atribui, legal, altor persoane, din moment ce fostul proprietar s-a dezinteresat de redobandirea dreptului sau de proprietate).
Daca nu ati solicitat pana in 30.11.2005 reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul in cauza, cautati un avocat bun (si cand zic bun, ma gandesc la o persoana care a mai castigat astfel de cauze si are experienta in domeniu), care sa incerce, in numele dvs. o actiune in revendicare imobiliara, cu avertismentul urmator: instantele resping, de regula, aceste actiuni in revendicare, in cazul in care nu se poate face dovada faptului ca fostul proprietar a depus si o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in baza legilor fondului funciar.
Dovada dreptului de proprietate al tatalui dvs. la colectivizare (pentru ca aceasta perioada se ia in considerare, conform legii), se face cu registrele agricole 1959-1963, cererea de intrare in CAP si registrul CAP (tpate existente la primarie). Daca terenul in cauza a fost colectivizat cu forta, fara acordul proprietarului, tot la primarie exista si o evidenta a terenurilor astfel preluate de CAP.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare/ cumparare teren intravilan adrianlutea adrianlutea Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Am gasit recent un act de vanzare/cumparare, in care tatal meu a cumparat o suprafata de teren intravilan Cum fac sa intru ... (vezi toată discuția)
Teren arabil disparut din arhivele primariei Ivanov-Florin Ivanov-Florin Sunt si eu nelamurit intr-o anumita privinta. Sa va prezint situatia care este in felul urmator : detin un titlu de proprietate de la strabunicul meu care ... (vezi toată discuția)
Legea 247 privind retrocedarea nonamamaia nonamamaia Buna seara! Am si eu o problema am un teren cu suprafata de 5000 mp. A apartinut mamei mele (eu avand in acest moment 70 de ani), a fost trecut in anul 1930 in ... (vezi toată discuția)