avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea unui teren arabil - mai multi mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea unui teren arabil - mai multi mostenitori

O sa incerc sa explic cat mai simplu .
Mostenirea : un teren de 2 HA arabil in zona rurala.
Proprietarul :decedat in 2008. Terenul a fost si este pe numele lui fiind mostenit de acesta de la parintii lui ( reimpropietarire dupa 1990).
Mostenitorii : dupa moartea proprietarului au ramas sotia acestuia si 4 copii .
Terenul este in asociatie si necesita lucrari ceea ce inseamna bani , timp etc.
Sotia plateste lucrarile dar vrea sa renunte la el pentru ca nu are mijloacele necesare si ar dori sa il doneze copiilor ca sa aiba grija de el. Pe trei din copii nu ii intereseaza fiindca nu sunt in localitate . Numai unul singur este interesat sa il preia ceilalti frati inclusiv mama sunt intru-totul de acord sa il cedeze/doneze in favoare acestuia .
Ce acte trebuiesc facute pentru ca terenul sa intre cu totul in posesia lui ?
Am inteles ca era mai simplu daca se facea totul pana la 6 luni de la deces.
Trebuie ca fiecare mostenitor sa faca un act la notar de donatie sau cum se procedeaza in astfel de cazuri ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Isleman , utilizator 10:38, 10 Aprilie 2010
Nu este nicio problema ca termenul de 6 luni, termen de optiune succesorala, a expirat, atata timp cat mostenitorii se inteleg in ceea ce priveste impartirea mostenirii.
Mergeti toti mostenitorii - sotie supravietuitoare si copiii defunctului - la un notar si dezbateti succesiunea astfel: mama si cei 3 frati renunta la mostenire, iar dv. veti accepta mostenirea ramasa dupa defunctul dv. tata.
Renuntarea la mostenire nu poate fi facuta in favoarea altui mostenitor. Pentru aceasta trebuie sa ai ceva ca sa il transmiti altuia, ori daca se renunta la dreptul de mostenire, nu este nimic de transmis...Renuntarea la mostenire va profita celorlalti mostenitori acceptanti, in speta, unicul descendent al defunctului. Renuntarea la mostenire este irevocabila.
Daca intre mostenitori ar exista litigii cu privire la calitatea lor de mostenitori, dezbaterea succesiunii nu poate avea loc pe cale necontencioasa in fata notarului, ci numai in fata instantei, situatie in care se poate invoca lipsa calitatii de mostenitor a succesibililor care nu au acceptat, expres sau tacit, succesiunea in termenul de optiune succesorala, de 6 luni de la decesul defunctului. Doar in aceasta situatie s-ar putea pune problema acceptarii succesiunii. ;)
Daca masa succesorala nu este compusa decat din acel teren, va prezentati toti mostenitorii la notar si acolo, mama si fratii care nu sunt interesati de mostenire, vor declara ca renunta la aceasta si notarul va mentiona in certificatul de mostenitor ca dvs. culegeti intreaga mostenire.
Inainte de a semna actele, e bine sa va informati asupra costurilor care va trebui sa le achitati, acestea fiind in fucntie de valoarea terenului. Impozitul pe mostenire nu e mare, doar 1% din valoarea terenului, astfel incat nu trebuie sa regretati ca nu ati reusit sa faceti dezbatereamostenirii.
La notar va sunt necesare anexa 24 de la Primaria unde este terenul, actul de proprietate pe teren, certificatul de deces al tatalui si actele de identitate ale tuturor mostenitorilor.
Ulterior dezbaterii mostenirii, va trebui sa faceti schita cadastrala pe teren si sa il intabulati.
Va multumesc foarte mult pentru sfaturile extrem de utile .
Masa succesorala nu este formata numai din teren , dar fiindca e vorba numai de un teren arabil intr-o zona rurala destul de izolata ma astept ca taxele sa nu fie foarte mari.
Inca o data multe multumiri si pentru sfatul cu actele necesare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Isleman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune... Georgian2all Georgian2all Buna ziua! Revin pe site cu o noua problema. Fina parintilor mei a depus la notar actele pentru dezbaterea succesiunii dupa tatal sau; care a decedat acum 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Notar succesiune a_gmona a_gmona Dupa decesul tatalui meu, am primit la o luna citatie sa ne prezentam la notar pentru deschiderea succesiunii. Eu si sora mea dorim ca toate bunurile mobile si ... (vezi toată discuția)