avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune...

Buna ziua!
Revin pe site cu o noua problema. Fina parintilor mei a depus la notar actele pentru dezbaterea succesiunii dupa tatal sau; care a decedat acum 2 ani (2010). La depunerea actelor toti cei trei copii au depus cerere de renuntare la mostenire in favoarea mamei (sotia decedatului). Initial notarul le-a spus ca nu e nici o problema, si ca toata mostenirea va trece in posesia mostenitoarei de drept - sotia defunctului/ mama celor 3 fiice - acum la termenul de azi, le-a spus ca de fapt, la succesiune au dreptul sa vina inclusiv fratii si surorile defunctului, insa daca doar unul dintre copii defunctului face cerere de renuntare la renuntatarea initiala a mostenirii (deci sa isi reia cota-parte de mostenire) fratii si surorile defunctului sunt dati la o parte, nu mai au nici un drept.
Ce nu inteleg copii defunctului: e posibil asa ceva?! Adica ei daca renunta la mostenire in favoarea toala a mamei lor (sotia decedatului), cum sa vina fratii si surorile decedatului??? Iar daca numai unul dintre copii defunctului isi retraga cererea de renuntare, deci accepta partea sa de mosternie, acestia sunt dati la o parte?
Tatal lor (defunctul) a decedat in 2010, iar succesiunea au deschis-o abia luna aceasta (iunie 2012).
Multumesc,
George
Cel mai recent răspuns: Georgian2all , utilizator 16:29, 26 Iunie 2012
Da, este corect ce a spus notarul. In primul rand, nu se poate renunta in favoarea cuiva, se renunta pur si simplu si cine nu renunta "culege" mostenirea (inclusiv cotele renuntatorilor). In clipa de fata, mostenitori de drept sunt sotia si copiii. Daca toti copiii renunta, vin la mostenire fratii/surorile defunctului... Pentru ca fratii/surorile sa fie impiedicati de a participa la mostenire, trebuie ca macar unul dintre copii sa accepte mostenirea. De asemenea, trebuie mentionat ca renuntarea este totala, nu se renunta doar la un anumit bun, ci la toate bunurile defunctului.
Cineva le-ar fi spus ca doar in cazul in care ar fi facut succesiunea in decurs de 6 luni de la deces si ar fi renuntat la mostenire copii (toti) atunci doar ar fi avut dreptul fratii/ surorile defunctului. Acum dupa 2 ani, nu mai au dreptul, ca ar fi iesit din termenul de acceptare (sau cam asa ceva) si cu alte cuvinte, totul ar reveni doar sotiei / mama copiilor.
O alta intrebare a mea era: daca deja au facut renuntarea, dar unul dintre ei vrea sa modifice cererea, respectiv sa renunte la cererea de renuntare (adica sa revina asupra ei si sa vrea sa accepte) e posibil?
Georgian2all a scris:

Cineva le-ar fi spus ca doar in cazul in care ar fi facut succesiunea in decurs de 6 luni de la deces si ar fi renuntat la mostenire copii (toti) atunci doar ar fi avut dreptul fratii/ surorile defunctului.


Cele 6 luni se refera la optiunea succesorala (renuntare/acceptare) si nu la dezbaterea propriu-zisa a succesiunii, conteaza cand au facut acele declaratii de renuntare (in termenul de 6 luni sau dupa)...
Dupa acele 6 luni. Abia anul acesta, acum o saptamana cand au si depus dosarul de deschiderea/ dezbaterea succesiunii... la doi ani de la decesul tatalui. Insa acum, una dintre surori, vrea sa revoce acea cerere de renuntare si sa accepte mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succsiune sorimari sorimari tatal meu a murit acum 14 ani,noi suntem 3 frati ,dupa moartea lui noi am renuntat la tot in favoarea mamei,acum a murit si ea ,putem sa dezbatem succesiune ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters188000 ContSters188000 sotul a decedat in 2010 am dezbatut sucesiunea inainte de a se impli 2 ani si copii au renuntat .Intrebarea mea e cind voi deceda eu copii mei vor intra la ... (vezi toată discuția)