avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Deductibilitatea fiscala a creantei neinscrise in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Deductibilitatea fiscala a creantei neinscrise in tabelul creditorilor

Este deductibila fiscal creanta detinuta impotriva debitorului in situatia in care creditorul nu a reusit sa se inscrie la masa credala? nefiind notificat in legatura cu deschiderea procedurii insolventei?si s-a inchis procedura d efaliment iar debitorul a fost radiat?
Cel mai recent răspuns: ContSters75906 , utilizator 01:07, 12 Aprilie 2010
Buna ziua, pentru a fi deductibila pierderea creantei la inchiderea falimentului este necesar sa se fi inregistrat un provizion de depreciere in contabilitate de 100 % din creanta la data deschiderea falimentului sau in cursul desfasurarii acestuia.
Dupa inchiderea falimentului nu isi mai are rostul provizionul acesta fiind pentru evenimente temporare si nici nu mai este deductibil.

Sunt admise drept cheltuieli deductibile toate creantele incerte care se scot din evidenta nu numai cele pentru care a fost facuta inscriere la masa credala. Faptul ca o creanta este inscrisa la masa credala nu este o premisa pentru a o considera incerta ci faptul ca s-a deschis procedura de faliment este premisa considerarii creantei ca incerta.

Prin OG 119/2009 privind combaterea intarzierii platilor la art 2. legiuitorul doreste
sa elimine din aplicare creantele neinscrise in masa credala separandu-le de creantele certe insa nu este corect a se considera ca numai aceste creante sunt incerte pe motiv ca celelalte creante care nu au fost inscrise la masa credala nu au fost mentionate la alin (2).

Creantele neinscrise la masa credala nu au fost mentionate ca neincluse in sfera de aplicare a ordonantei deoarece s-a pierdut dreptul de a mai cere si primii banii si ar fi fost fara rost sa fie mentionate. Mentionarea lor nu ar avea legatura cu obiectul ordonantei.

Opinia mea este ca sunt incerte si creantele neinscrise la masa credala si se pot deduce pierderile la scoaterea din evidenta insa cu conditia sa se fi inregistrat in contabilitate provizionul de depreciere anterior inchiderii falimentului conform normelor metodologice de aplicare a codului fiscal referitoare la impozitul pe profit.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator
deci chiar neinscrisa la masa credala, o creanta din 2005 ar fi deductibila fiscal 100% cu conditia ca sa se fi constituit acel provizion mai inainte de pronuntarea sentintei de inchidere a procedurii de faliment si de radiere a debitorului?
doar pentru creantele inregistrate incepand cu 1 ianuarie 2007 este posibila deducerea unui provizion de 100 % prin atasarea hotararii judecatoresti de deschidere a falimentului la nota contabila.

pentru o creanta din 2005 pentru care au trecut 270 de zile de la scadenta este posibila deducerea unei sume de numai 25 % prin constituirea unui provizion fara a avea nevoie de hotararea judecatoreasca. Acest provizion trebuie inregistrat
insa chiar in trimestrul in care s-au implinit cele 270 de zile de restanta.
De exemplu daca in 20 iunie 2005 s-au implinit 270 de zile de restanta trebuie sa inregistrati provizionul pana la 30 Iunie 2005 si veti avea dreptul sa deduceti 25 % din creanta la calculul impozitului pe profit cumulat pe trimestrele I si II.

Daca inregistrati provizionul mai tarziu pierdeti dreptul de deducere.
Daca ati realizat acest lucru la timpul potrivit dupa radierea firmei veti scoate din evidenta creanta ca o cheltuiala deductibila tot in procent de 25% care se va compensa cu venitul inregistrat din reluarea provizionului constituit in 2005.

Creantele pentru care se constituie provizion nu trebuie sa reprezinte avansuri ci servicii prestate sau produse livrate care s-au inregistrat la venituri impozabile pentru a fi deductibile ulterior la scoaterea din evidenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera alinapopescu_1972 alinapopescu_1972 Buna seara, Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)