buna ziua. am o nedumerire...sau mai bine-zis o frustrare...este posibil ca un viceprimar care a fost prins in flagrant furand din primarie sa ramana in continuare in functie???
cum poate fi dat jos??
Mai exista o posibilitate... mandatul sau de ales local (inclusiv de viceprimar) va inceta de drept de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate... Pana atunci, daca consilierii nu voteaza revocarea sa din functie...n-aveti ce face.
excluderea din partid de catre formatiunea politica pe listele caruia a candidat, apoi sedinta de consiliu si emit unei hcl pe acest motiv este cel mai practicat se pare de unele comune si a avut succes
si eu am o speta asemanatoare
si in cazul excluderii nu mai poate fi vice deoarece nu mai indeplineste cond prev de art 57 alin 7 lg 215 republicata ,, viceprimarul isi pastraza calit de cons.local
ca sa fii cons local treb sa fii membru de partid fiind exclus........
legea nr.393/2004
"ART. 69
(1) Pentru abateri grave şi repetate, săvârşite în exercitarea mandatului de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean, persoanelor în cauză li se pot aplica următoarele sancţiuni:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) diminuarea indemnizaţiei cu 5 - 10% pe timp de 1 - 3 luni; d) eliberarea din funcţie.
(2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se aplică, prin hotărâre a consiliului, la propunerea motivată a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean. În cazul preşedintelui consiliului judeţean, propunerea trebuie făcută de cel puţin o treime din numărul consilierilor în funcţie şi va fi temeinic motivată. Motivele care justifică propunerea de sancţionare vor fi aduse la cunoştinţă consilierilor cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţei.
(3) În cazul sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), hotărârea se adoptă cu votul deschis al majorităţii consilierilor în funcţie, iar în cazul sancţiunilor prevăzute la lit. c) şi d), cu votul secret a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie. (4) Aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) poate fi făcută numai dacă se face dovada că viceprimarul, preşedintele sau vicepreşedintele consiliului judeţean a încălcat Constituţia, celelalte legi ale ţării sau a prejudiciat interesele ţării, ale unităţii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă.
(5) La eliberarea din funcţie se aplică în mod corespunzător prevederile Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 70 Împotriva sancţiunii prevăzute la art. 69 alin. (1) lit. c) şi d) persoana în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente. Procedura prealabilă nu este obligatorie.
ART. 71
Aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 57 alin. (1), în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliului judeţean, în calitatea acestora de consilier, nu are nici un efect asupra exercitării de către cei în cauză a mandatului încredinţat de consiliu."
Deci, ori asa.... ori cum ziceau ceilalti participanti la topic, retragerea sprijinului politic, sau o hot. jud. de condamnare. :)