avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj-judiciar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj-judiciar

Buna ziua, am o mare dilema..Am de impartit dupa divort un ap. 3 camere,et. 1 /4 cu loc de parcare in sectorul 3 aprope de piata munci, o casa la 30 de km m-a costat
300.000 eur terminata in 2008 si 2 masini in valoare actuala la 25.000 eur, ele costind in 2005 impreuna 52.000 eur. Reclamantul a cerut partaj si o cota de 75%,
a mai cerut si expert evalure ( imobile si masini )....Eu am declarat ca nu platesc experti.Curios a venit cu o ,,completare '' hirtie in care evalueaza ap. la 100.000 ron iar casa la 420.000 ron masinile la 42.000 ron fara ca judecatorul sa ma intrebe daca sunt de acord cu acesta evaluare... si reclamantul a scis in acea completare ca plateste o taxa ( pt. cota ceruta de 75% de 2250 ron ) .Intrebare:
1.Este corect sa-si impuna taxa si evaluarea fara acordul meu sau o parere a mea ( piritul )
A trecut ca motiv 2 mosteniri ca suma totala 44.000 $ incasate in 1998 si 2001 in 2 transe, dar nespecificind ca aceasta suma a impartit-o cu sora in mod egal.
Intrebare: 2. Este corect sa pot sa o acuz de fals in incrisuri si probe pe ea si pe avocat ei ? Instanta poate lua in consideratie aceste suma ( fara dovezi scrise actul de vinzare-cumparare in care se vede clar ca aprimit 1/2 din suma de 44.000
$. Alt motiv invocat pentru ( cota de 75% ) este ca ( piritul ) nu a muncit 8 ani in acesta casnicie ( 18 ani ) ,dar reclamantul nu a specificat nimic cit a muncit el de fapt si nici nu aprezentat in scris sau dovezi perioadele muncite si salariul obtinut.
Reclamantul a avut 10 ani un salariu cu media de ( 1500-1600 ron/luna ) iar ceilanti
7 ani angajata la firma mea cu salariu minim pe economie ( 1994-2000 = 40-50 $/luna ).Piritul eram asociat unic tot cu salariu minim ( dar aveam 8 angajati ) deci
am intretinut onorabil familia dar nu mai actele de la firma am inchis-o in anul 2000. Pot aduce doar martori ...Am cumparat si omasina noua pe firma care am vindut-o 2005 /1996 iar bani i-am bagat in casnicie.Din 1998 in 2007 am primit de la mama mea in mai multe transe 600.000 eur, fara a face decit un act de donatie la notar pe 200.000 eur , restul nu am facut acte,dar din conturile bancare la cumpararea de teren,masini 3 noi si materiale si pentru constructia casei se pot vedea bani scosi din contul comun cu al mamei.Eu am muncit evectiv la casa din 2005 si pina 2010 ( constructie in regie propie ) ,iar toate facturile de la proiectare,autorizatie de constructie si intretinere ( curent,tel.tv.internet caldura impozite la primarie ) si materiale si mobila sunt pe numele meu si numai eu le-am achitat. Am si matori.. Intrebare: 3 .Daca Reclamantul a cerut cota de 75% platind taxa aferenta si eu pirit incerc doar sa demonstrez cu inscrisuri si martori fara a m,ai cere eu de fapt 75-80 % am sanse sa pierd ? Eu de fapt doresc doar casa si o masina. Reclamantul refuza o intelegere. Mai precizez ca reclamantul nu are nici un transfer de bani pentru a achzitiona masinile sau terenul si constructia casei.Nici macar retrageri de bani mai mult de 1000 ron in vro zi din ani cu cheltueli masive din partea mea dovezi bancare pe numele meu. Precizez ca la turul 2 tribunal ( inca nu am angajat avocat in speranta unei intelegeri cu reclamantul ) Mai precizez ca as putea demonstra ca si ap. de 3 camere imi revine in proportie de 80% noi am cumparat o garsonira in 1993 cu 4200 $ iar mama a vindut 2 camere in 1995 13.500 $ ( unde aveam si eu cota ). Ne-a dat noua bani ( fara nici o precizare scrisa ) am cumparat ap. cu 3 camere si noi i-am vindut ei garsoniera. Intrebare : 4 Sunt indreptatit sau am sanse sa primesc cota de ( 80% )
5. Ce ar trebui sa fac sa ramin cu ( casa de la curte si o masina )
Va multumesc, astept un sfat.
Cel mai recent răspuns: Domitian , utilizator 03:41, 13 Aprilie 2010
1. Da, daca nu sunteti de acord cu evaluarea facuta de reclamanta invocati acest lucru prin intampinare si solicitati expertiza de evaluare, altfel veti fi prejudiciat.
In ceea ce priveste susţinerile cu mostenirile trebuie sa o dovedeasca, iar rolul dv. este de a combate cele invocate de reclamanta, pentru ca prin aceasta se tinde la diminuarea cotei dv. de contributie la dobandirea bunurilor comune si cresterea astfel a cotei sale.
Va recomand angajarea de urgenta a unui avocat in cauza.
2. Plangerile penale se adreseaza Parchetului si nu instantei civile care nu este competenta cu solutionarea acestora.
3. Toate cele afirmate trebuie sa le dovediti dupa ce veti depune intampinare si, eventual, cerere reconventionala, in caz contrar veti fi decazut din probe!!!
4. Numai instanta se poate pronunta cu privire la acest aspect, la finalul administrarii tuturor mijloacelor de proba, prin hotarare.
5. Aparati-va cu ajutorul unui avocat. Credeti-ma, aveti nevoie! ;)
Multumesc pentru raspuns si sfat , imi sunt de mare ajutor ca sa decid ce fac in continuare ca am termen la sfirsitul lui mai 2010.
Reclamantul care a deschis procesul de partaj a cerut deja expertiza de evaluare,
eu am hotarit fara ( avocat ) sa nu platesc deloc expertiza. Pe mine ma intereseaza
nu valoarea ci procentul din ce se imparte si-mi revine mie.Nu poate manipula valoarea pre mult deoarece preturile au scazut si din evaluarea care a facot-o reclamanta daca este jos pretul sunt in avantaj daca se hotareste o sulta daca pierd.Iar la casa in momentul asta nici daca ,,il ung pe expert-vorba vine'' nu o sa
ajunga la valoarea in bani care am investit-o in casa. Reclamantul doreste in mare mai mult sa ma tina in ,,sah'' la modul sa nu pot pastra casa caci am si piscina (mica si un spatiu comercial de 150 m2 ) si ma santajeaza sa-i dau 100.000 eur, caci alfel ma tine ani de zile in proces.Chiar daca as avea acesti bani nu sunt de acord sa platesc pentru ca am investit aici in proportie de 98% ca valoare in bani.
Daca mai puteti sa-mi dati un sfat.Intrebare in momentul asta pot cere si eu cota de 75 %, dupa ce la ultima sedinta ( prima de partaj ) reclamantul a cerut 75% cota ??? Astept o parere ,va multumesc..
Bineinteles ca puteti cere instantei printr-o cerere reconventionala (daca mai sunteti in termen, respectiv pana la prima zi de infatisare) si dv. o cota de contributie majorata fata de cea prezumata de legiuitor. Pentru aceasta insa trebuie sa timbrati la valoarea rezultata din diferenta dintre cota solicitata si cota de 50%. Astfel, daca solicitati stabilirea unei contributii la bunurile comune dobandite in timpul casatoriei de 75%, va trebui sa timbrati la valoarea rezultata de 25% x valoarea tuturor bunurilor supuse partajului. Daca nu timbrati, instanta va anula cererea reconventionala ca netimbrata si se va judeca pe actiunea reclamantului, instanta neputand sa va acorde mai mult de 50%, daca reclamantul nu va face dovada unei contributii mai mari. ;)
este greu.eu am avut spete de acest gen si pana in recurs au ajuns procentele la 50%.
personal cred ca user-ul nu mai este in termen , pt. a depune cerere reconventionala .
deja s-au propus probele , reclamanta solicitand expertiza de evaluare . :sorry:
domnul a ales sa se reprezinte singur intr-un astfel de proces, ca atare, alegerea ii apartine .

Alte discuții în legătură

Cand pot depune cerere pentru a beneficia de oug nr. 51/2008? cerebel33 cerebel33 in calitate de parat cand pot depune cerere in dosarul de partaj,pentru a beneficia de oug 51/2008 privind taxa judiciara de timbru? fac mentiunea ca in curand ... (vezi toată discuția)
Partaj casa. buna seara. mare rugaminte sa ma lamuriti intr o situatie de ... FLORINTACHE FLORINTACHE Partaj casa. Buna seara. Mare rugaminte sa ma lamuriti intr o situatie de partaj imobil. la un proces de partaj dupa divort, eu am solicitat o cota de 75 % ... (vezi toată discuția)
Completare taxa judiciara prietenulomului prietenulomului In faza initiala s-au platit taxe de timbru pe valoare in cuantum de 3% . Acum dupa expertizarea imobilului va trebui completat suma de catre fiecare parte . ... (vezi toată discuția)