avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrerupere somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrerupere somaj

o persoana a venit din somaj la interviu pt angajare si a fost acceptat. pt a intrerupe somajul ,ii trebuie o adeverinta de la firma ca a fost angajat cu CIM pe perioada nedeterminata, ce trebuie sa cuprinda aceasta adeverinta?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:59, 31 August 2011
1. Ii dati o Lista a locului vacant (formular tip pe care il luati de la AJOFM) cu care se duce la AJOFM si i se da o dispozitie de repartizare, ii incheiati CIM si cu o copie a acestuia (vizata de ITM) se duce le AJOFM si ii inceteaza somajul.
2. Daca ii incheiati un CIM pe perioada determinata i se suspenda somajul care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CIM.
suntem societate mixta si nu ducem actele la ITM, sa inteleg ca cu adeverinta vine ea de la somaj si noi ii dam un contract?
noi am angajat-o cu data de 12.04.2010,am introdus-o in revisal cu aceasta data de inceperea activitatii, dupa semnarea contractului ii dam un original si angajatului, cu aceasta merge la somaj si isi anunta angajarea si incetarea somajului?
multumesc
1. Daca sunteti societate mixta ar trebui sa aveti un serviciu de resurse umane unde se stie ce trebuie sa faceti.
2. Nu e vorba de adeverinta ci de un formular care se numeste "Lista locurilor de munca vacante". Cu aceasta si cu o copie dupa CIM salariatul merge la AJOFM si i se inceteaza perioada de somaj si indemnizatia aferenta.
3. Daca i-ati incheiat CIM pe perioada nedeterminata, spuneti salariatului sa ceara la AJOFM sa faca o cerere tip in care sa ceara sa i se acorde lunar 30% din indemnizatia de somaj pana la data expirarii perioadei initiale de somaj, conform Legii 76/2002:
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).





Buna ziua,
Subiectul actiunii prezentate este din 2010. Sunt cam in aceeasi situatie si as dori sa aflu rezolvare dupa legislatia actuala stiind ca se schimba cam des.:closedtopic:
Sunt somer de 1 luna si am gasit sa ma angajez dar mi-a zis ca doar pe 3 luni, apoi (poate da sau nu) imi prelungeste contractul. Intrebarea mea este daca pot reveni in somaj avand 12 luni pe care nu vreau sa le pierd. Eu as dori sa ma angajez pe durata nedeterminata fiind avantaje de ambele parti, eu fiind peste 45 ani, insa angajatorul a zis ca nu se poate decat pentru 3 luni deocamdata.
Va multumesc anticipat.
1. Daca veti incheia un CIM pe perioada determinata (dar nu mai mult de 12 luni) atunci se suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM la data cand acesta expira.
2. Daca intre timp se podifica CIM in perioada nedeterminata atunci va inceteaza indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj GabrielaF GabrielaF Buna ziua.Ma aflu in somaj pana in iunie 2014,dar mi s-a facut o oferta de munca si intentionez sa ma angajez,intrebarile mele sunt: -trebuie sa depun ceva ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj pe perioada determinata boruzidoina boruzidoina Buna ziua , sunt in urmatoarea situatie,incepand cu data de 04.01.2013 sunt inregistrata ca somer ,nu am primit inca indemnizatia ,cred ca in februarie ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj? adrian962 adrian962 buna ziua as dori sa va adresez o intrebare dar mai intii ar trebiu sa va relatez situatia de fapt sint in somaj pe perioada 01 dec 2014/ 31 dec 2015.am ... (vezi toată discuția)