avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare din somaj pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare din somaj pe perioada determinata

Buna ziua ,
sunt in urmatoarea situatie,incepand cu data de 04.01.2013 sunt inregistrata ca somer ,nu am primit inca indemnizatia ,cred ca in februarie primesc si pt luna ianuarie .
in procesul meu de cautare a unui loc de munca am participat la un interviu ,testare si am fost acceptata de angajator ca incepand cu 01.03.2013 sa ma angajez ,dar pe o perioada determinata de 3 luni initial care coincide si cu perioada de proba si acomodare .
va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca nu reusesc sa trec de perioada de proba pot sa intru din nou in somaj ?
in cazul in care dupa perioada de proba devin angajat pe perioada nedeterminata primesc un supliment de la oficiu de somaj pt ca mi-am gasit de lucru ?
angajatorul poare beneficia de ceva avand in vedere ca in iunie eu implinesc 45 ani ?

multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 22 Martie 2017
somaju se intrerupe daca nu te acomodezi te duci si iti continui somaju cu perioada nedeterminata nu sunt sigur daca iti da statul sarac ceva si eu sunt in aceias situatie
1. Daca incheiati un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata se va suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

2. Daca intre timp CIM se transforma in CIM pe perioada nedeterminata nu mai beneficiati de cei 30% din indemnizatia de somaj.

3. Angajatorul poate benficia de facilitatile acordate de Legea 76/2002 daca la data angajarii sunt indeplinite conditiile prevazute de art.85 din lege:

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
va multumesc frumos pt raspuns !

in ce conditii de angajare se poate beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj ?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

2. Asadar conditiile cunt sa incheiati un CIM pe perioada nedetrminata si cu program normal de lucru (8 ore pe zi).
buna ziua ,
Multumesc frumos ,sunt lamurita in aceste privinte dar as dori sa ma ajutati sa gasesc o cale prin care sa am un contrct de munca pe perioada nedeterminata in care sa am clauza de "perioada de proba ...de 30,60 sau 90 zile " si in cazul in care nu corespund sa mi se desfaca contrctul de munca si sa pot relua sau intra din nou in somaj ...
-iar in cazul in care sunt acceptata si eu acomodata dupa o perioda de proba de ... ,sa pot primi indemnizatia de 30 % din somaj ...
-am vazut ca sunt contracte pe perioada nedeterminata in care este specificata perioada de proba de 30 zile ,in cazul in care nu le convine de persoana invoca acea specificatie si-i inchid CIM ,dar nu stiu cu ce articol ca sa poata beneficia de somaj ...
Ca sa fiu mai la obiect eu imi doresc ca in cazul in care nu corespund sau nu-mi place sa pot sa revin la situatia de somaj ,iar in cazul in care totul este ok ,sa pot primi acea indemnizatie de 30 % pt ca salariul nu este foarte convenabil ,dar acel supliment de la Oficiu de somaj ar mai completa ....
Cred ca cei care ma angajaza ar fi receptivi daca vin eu cu o solutie care sa nu-i afecteze si sa vina in ajutorul meu ,ei vor sa aiba posibilitatea sa decida in timpul unei perioade de proba indiferent ca suna contract determinat sau perioada de proba in timpul unui contract nedeterminat cu program normal ...
va multumesc !

Alte discuții în legătură

Informatie vmire vmire momentan sunt in somaj urmeaza sa incetez somajul si sa ma angajez.viitorul sef m-a atentiont ca o sa imi faca ctr pe perioada nedeterminata dar ca in caz ca e ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator uzzy_alex uzzy_alex Buna, sunr Alex si momentan sunt somer indemnizat. Am aflat ca angajatorii au anumite facilitati daca angajeaza someri,dar si obligatia sa nu-i dea afara 2-3 ... (vezi toată discuția)
Angajare doar pe perioada de proba in timpul somajului ContSters146211 ContSters146211 Sunt un ``proaspat`` somer, inregistrat din data de 20 mai a.c. De-abia am luat prima plata ! Ma confrunt cu o situatie interesanta: am gasit un loc de munca, ... (vezi toată discuția)