avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare din somaj pe perioada determinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare din somaj pe perioada determinata

Buna ziua ,
sunt in urmatoarea situatie,incepand cu data de 04.01.2013 sunt inregistrata ca somer ,nu am primit inca indemnizatia ,cred ca in februarie primesc si pt luna ianuarie .
in procesul meu de cautare a unui loc de munca am participat la un interviu ,testare si am fost acceptata de angajator ca incepand cu 01.03.2013 sa ma angajez ,dar pe o perioada determinata de 3 luni initial care coincide si cu perioada de proba si acomodare .
va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca nu reusesc sa trec de perioada de proba pot sa intru din nou in somaj ?
in cazul in care dupa perioada de proba devin angajat pe perioada nedeterminata primesc un supliment de la oficiu de somaj pt ca mi-am gasit de lucru ?
angajatorul poare beneficia de ceva avand in vedere ca in iunie eu implinesc 45 ani ?

multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 22 Martie 2017
1. Daca, in somaj fiind, incheiati un CIM pe perioada determinata atunci inceteaza plata indemnizatiei de somaj chiar daca CIM are sau nu inregistrata perioada de proba.

2. Daca in perioada de proba angajatorul va inceteaza, din initiativa sa, CIM cu art.31(3) din Codul muncii veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. - In cazul dvs. nu veti putea sa beneficiati asa de repede de indemnizatie de somaj deoarece Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...

- Va trebui sa aveti alte 12 luni stagiu de cotizare la somaj pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Cei 30% din indemnizatia de somaj ii veti primi numai daca incheiati un CIM pe perioada determinata.

5. Perioada de proba nu este separata de CIM, ea face parte din acesta si in acaesta perioada va bucurati de toate drepturile pe care le aveti prin CIM.

6. - Cel mai bine pentru dvs. este sa incheiati un CIM pe perioada determinata.
- Se va suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

7. Dvs. doriti sa primiti si cei 30% si sa reluati somajul ceea ce, din punct de vedere legal, nu se poate.

am si eu o intrebare legata de indemnizatia de 30% m-am angajat in luna octombrie, pe 1 am dus copie si originalu ... contractu de munca plus o adeverinta, iar eu speram ca luna noiembrie voi primi acei 30% dar nu am primit nimic desi eu am dus adeverinta luna trecuta si plus acum luna noiembrie intrebarea mea este, cum si cand am sa primesc dreptu meu am lucrat ani de zile fara ca sa aceept vrun ajutor de la stat am contribuit atatia ani dar cand , trebuie sa benefciezi drepturile de la stat angajatele de la Ajofm vorbesc restit si nu te ajuta cum trebuie.... si nu explica tot ce trebuie de aceea am apelat pe acest site , sa aflu cum este si cum se procedeaza ca sa primesc aceei 30% postarita mi-a spus ca poate de luna urmatoare ,,,, cum se face ca sa imi anuleze o luna cand eu deja am trimis adeverinta cand eu m-am angajat si acum acesta luna.... si am mai inteles ca trebuie sa aduc o adeverinta de la munca luna de luna pana termin cele 9 luni si doar de 3 am beneficiat pana acum va rog sa ma lamuriti si pe mine cum si in ce fel se procedeaza si care sunt drepturile mele ?
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
cosmin221, utilizator
Daca ati completat cererea tip pentru cei 30% ar trebui sa luati legatura cu Agentia de Somaj sa vedeti ce s-a intamplat de nu ati primit banii.
Buna ziua !
In situatia in care mi-am suspendat somajul pentru un CIM pe perioada determinata, care s-a incheiat, ce acte trebuie sa depun ca sa reiau plata somajului?
Va multumesc!
O cerere la AJOFM la care atasati dovada incetarii c.i.m.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatie vmire vmire momentan sunt in somaj urmeaza sa incetez somajul si sa ma angajez.viitorul sef m-a atentiont ca o sa imi faca ctr pe perioada nedeterminata dar ca in caz ca e ... (vezi toată discuția)
Obligatii angajator uzzy_alex uzzy_alex Buna, sunr Alex si momentan sunt somer indemnizat. Am aflat ca angajatorii au anumite facilitati daca angajeaza someri,dar si obligatia sa nu-i dea afara 2-3 ... (vezi toată discuția)
Angajare doar pe perioada de proba in timpul somajului ContSters146211 ContSters146211 Sunt un ``proaspat`` somer, inregistrat din data de 20 mai a.c. De-abia am luat prima plata ! Ma confrunt cu o situatie interesanta: am gasit un loc de munca, ... (vezi toată discuția)