avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate

Buna ziua,am 42 ani in 2004 am obtinut o pensie de invaliditate gradul 3.Anual mergeam la cabinetul de expertiza medicala,unde se elibera un document care era valabil 1an ,document conform caruia casa de pensii vira pensia de invalid.in contul meu.Am mers anual la acest cab.de exp.medicala pana in anul 2008 data dupa care nu m-am mai prezentat deloc la acest cabinet.Si dupa 2008 casa de pensii a virat in continuare suma pt.pensia respectiva in contul meu pana la sf.lui 2009..desi eu nu m-am prezentat la comisia medicala,anual.Am stata linistita fara sa merg la comisie anual..fiind operata la spitalul de oncologie,stiam ca timp de 5ani daca sunt in evidenta oncologiei nu mai tre.sa merg si la comisie anual.In ian.2010,am comunicat casei de pensii ca au trecut cei 5ani..si pensia in continuare imi intra in cont lunar.Casa de pensii mi-a comunicat printr-o instiintare ca au suspendat pensia..pt.ca nu mai aveau nici un document de la cabinet.de exp.medicala si ca trebuie sa recupereze de la mine suma de 5500 ron incasata necuvenit in per.2008-2009,[adica per.in care nu m-am prezentat la exp.medicala]De fapt casa de pensii trebuia sa suspende pensia de invaliditate in 2008 cand au vazut ca nu mai am hartie de la cab.exp.medicala...dar nimeni nu a verificat dosarul meu..si pensia se vira lunar in cont.Nici eu nu am stiut pana acum ca trebuia anual sa merg la exp.medicala chiar si in 2008 2009 daca mai doream sa beneficiez de aceasta pensie de invaliditate.Ce pot sa fac eu acum?Pot sa dau in judecata casa de pensii ?Era obligatia lor sa suspende pensia in momentul in care nu au mai avut o baza de documentatie [hartia de la com.exp.medicala]..nu sa vireze banii in cont si acum sa aiba pretentia de recuperare a banilor.Astept raspunsul d-vs..multumesc.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 13:42, 12 Aprilie 2010
Bună ziua!

Din ceea ce descrieţi dumneavoastră rezultă că aţi beneficiat de plata unor drepturi necuvenite!

În conformitate cu art. 62, alin.1, din Legea nr. 19/2000, pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afecţiune, la intevale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.

Astfel la data la care vă prezentaţi la comisia de expertiză în vederea revizuirii medicale, medicul expert al asigurărilor sociale, după examinarea dumneavoastră şi a documentaţiei medicale întocmite de unitatea sanitară ce va asigurat asistenţa medicală de specialitate, emitea decizia de încadrare în grad de invaliditate, stabilind termenul la care trebuia să vă prezentaţi pentru următoarea revizuire în funcţie de recuperabilitatea afecţiunii.

Această dată a noii revizuiri era consemnată în cuprinsul deciziei de încadrare în grad de invaliditate, un exemplar fiindu-vă înmânat, prin urmare nu aveţi cum şă spuneţi că nu aţi ştiut când trebuia să vă pezentaţi la comisie în vedrea revizuirii.

Potrivit art.29, din Secţiunea a VIII-a, cap.C, pct. II, din Ordinul 340/2001 al MMSS: "29. La termenul de revizuire pensionarul de invaliditate are obligatia sa se prezinte fara a fi citat la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca care il are in evidenta, in vederea revizuirii medicale."

Prin urmare dumneavoastră aveaţi obligaţia de a vă prezenta la comisie în vederea expertizării(revizuirii) fără alte invitaţii!

Mai mult, potrivit art. 62, alin. (5), din Legea nr. 19/2000, revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarului, dacă starea sănătăţii s-a îmbunătăţit sau s-a agravat.

Puteţi contesta decizia prin care vi s-a comunicat stabilirea debitului şi este adevărat că era obligaţia casei teritoriale de pensii să suspende plata pensiei, începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală, însă ÎN EGALÃ MÃSURÃ, este adevărat că dumneavoastră aţi beneficiat de plata unor sume necuvenite.

Aşa cum am spus şi anterior nu vă puteţi prevala de faptul că nu aţi ştiut că trebuie să vă prezentaţi la comisie, întrucât data următoarei revizuiri era trecută pe ultima decizie emisă pentru dumneavoastră, prin care vi se stabilea încadrarea într-un grad de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuire incadrare grad invaliditate aidu aidu ce se intampla cand se implineste 1 an de la incadrare in gr. 3... si trebuie sa merg la control, daca am urmat planul de recuperare si mi-am recuperat ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate irevizuibila? MrBlackpill MrBlackpill Buna seara, mama s a pensionat de boala (insuficienta renala) in aprilie 2022. A primit gradul 2 de invaliditate si s a mentionat faptul ca trebuie revizuit ... (vezi toată discuția)
Depensionare nicoleta_stan nicoleta_stan As dori sa stiu daca ma puteti lamuri. Mama mea de 53 ani a fost chemata la comisia de expertiza apensiilor, are 24 ani vechime, si i s-a stabilit in urma ... (vezi toată discuția)