avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Decizia nr. 32/2009 - ICCJ
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Decizia nr. 32/2009 - ICCJ

-as vrea sa stiu daca vi se pare corect ca niste cetateni romani, Martori ai lui Iehova, care pe vremea dictaturii au refuzat serviciul militar din motive de constiinta si in consecinta au fost condamnati si si-au executat pedepsele, ...etc., deci, sa fie incriminati de I.C.C.J. a Romaniei (Decizia nr. 32/2009) ca "infractori" care "au subminat capacitatea de aparare a tarii"?
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
dmh, utilizator
Cel mai recent răspuns: dmh , utilizator 18:45, 3 Mai 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Decizia stabileste ca : Persoanele condamnate definitiv pentru infracţiunile contra capacităţii de apărare a ţării, prevăzute de art. 334 şi 354 din Codul penal, săvârşite din motive de conştiinţă, nu pot beneficia de drepturile acordate persoanelor persecutate din motive politice.
- exact, asta stabileste "Decizia", numai ca prin decizia sa Inalta Curte se refera in primul rind la "Martorii lui Iehova", ori noi ca "Martori ai lui Iehova" nu am refuzat "serviciul militar" pentru a "submina capacitatea de aparare a tarii" asa cum pretinde Inalta Curte, ci am "refuzat serviciul militar" pentru a respecta principiul biblic divin si sublim: "sa-l iubesti pe Iehova din toata inima ta ... si pe aproapele tau ca pe tine insuti" - Matei 22:36-40. Nu ne-a surprins faptul ca o dictatura atee prin legislatia ei ne-a condamnat convingerile noastre biblico-crestine, dar ne indigneaza faptul ca o democratie care se pretinde si crestina, bazindu-se pe aceeasi legislatie si cu aceleasi rationamente dictatoriale, sustine acele abuzuri si asta intr-un mod discriminator. Daca Martorii lui Iehova care au refuzat serviciul militar, cu motivatia mentionata mai sus, trebuie considerati "infractori de drept comun" asa cum pretinde Inalta Curte, intrucit au incalcat o anumita lege emisa de dictatura, atunci pe acest rationament toti fostii detinuti politici trebuie considerati la fel, intrucit privind prin prisma legislatiei dictaturii fiecare dintre ei au incalcat o anumita "lege", nu?
- Vi se pare corect acest rationament? Mie, categoric "nu"! Rog opinii, preferabil argumentate.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
dmh, utilizator
NU ICCJ prin Decizia 32/2009 a incriminat persoanele la care faceti referire ci instantele care au pronuntat respectivele sentinte de condamnare, in virtutea carora acele persoane au dobandit calitatea de infractor. ICCJ in Sectiile Unite a stabilit doar ca aceste persoane nu pot fi asimilate calitatii de persoana persecutata din motive politice. Trebuie sa remarcam ca art. 334 si 354 CP sunt in vigoare si in prezent, existand posibilitatea sa se pronunte condamnari si in prezent.

Problema la care faceti referire consta in asa numita "obiectie de constiinta". Conventia (CEDO) nu recunoaste persoanelor acest drept si in consecinta nu se pot obtine solutii favorabile in fata Curtii (CEDO). Mai mult deciziile in interesul legii nu constituie temei pentru demararea unei actiuni in fata Curtii (CEDO) deoarece nu este o cale de atac a unei hoatarari judecatoresti, ea privind doar interpretarea legii. Suplimentar in momentul in care au fost pronuntate respectivele sentinte definitive si irevoicabile romania nu era parte la Conventie (CEDO) si oricum nu este respectat termenul de 6 luni de la epuizarea cailor de atac interne... etc. Pe scurt o eventuala actiune la CEDO ar fi in mod clar inadmisibila.

Cert este ca atat in trecut cat si in prezent, atat in dreptul intern cat si in cel european al drepturilor omului se considera ca versetele biblice la care faceti referire nu sunt un motiv justificat pentru ca cetatenii sa se sustraga obligatiilor acestora de a contribui la apararea romaniei. Se stabileste astfel ca aceasta este una din limitele de exercitare a libertatii de constiinta. Va rog sa remarcati ca am fost neutru retinandu-ma in a face aprecieri de orice fel, deoarece ar fi irelevant ce cred eu atat timp cat "legea" este clara.
- chiar daca nu I.C.C.J. ne-a emis sentintele de condamnare, totusi, prin decizia sa, Inalta Curte le sustine. Curtea ignora faptul ca am fost condamnati de o dictatura nelegitima, ca aceasta dictatura ne-a scos inafara legii, contrar propriei Constitutii si a angajamentelor ei internationale referitoare la Drepturilor Omului si ca apoi ne-a persecutat continu, pe unii dintre noi chiar pina la moarte. Inalta Curte neaga si faptul ca prin legea apararii (nr.14/1972) dictatura isi obliga armata, prin juramant militar, sa-i apere mai intii de toate "cuceririle (ei) revolutionare". Cu aceasta mentalitate legiferata, in Revolutie, armata dictaturii, a ajuns sa scoata chiar si tancurile, nu impotriva unor invadatori, ci impotriva propriului ei popor. A fost corect?
Pe de alta parte, nici procedura Inaltei Curti nu a fost corecta, intrucit, in procesul R.I.L., Curtea nu ne-a acordat nici macar "dreptul la aparare" , drept recunoscut in Constitutie (art. 24).
In final, intelegem motivatia Curtii, daca nu uitam faptul ca probabil toti magistratii care au votat aceasta decizie, au fost printre "soimii", "pionierii", "utc-istii" si "pcr-istii" dictaturii.

Faptul ca "art. 334 si 354 CP sunt in vigoare si in prezent", nu ne intimideaza absolut de loc. Daca ar fi sa mai fie aplicate in cazul nostru, asta ar demonstra cit de democrati vor fi cei care le vor aplica.

La C.E.D.O. chiar daca n-am cistiga,cel putin le-am putea da, din nou, de gindit, intrucit Conventia Europeana prin art.9, alin.2, nu permite restringerea libertatii decit atunci cind prin libertatea ta ai face rau altcuiva, insa ce rau ii faci altuia atita timp cit te straduiesti "sa-l iubesti ... ca pe tine insuti" si in consecinta refuzi sa-l ucizi sau sa te instruesti pentru aceasa?

Noi va intelegem strategia, numai ca prin aceasta strategie, constienti sau inconstienti, impingeti popoarele lumii spre prapastia autodistrugerii si puneti in pericol viata pe Pamant. :luck:
Dar, pentru a ne intelege mai clar convingerile, mentionez urmatoarele:
1. noi, asemenea apostolilor lui Isus, consideram legea lui D-zeu mai presus decit legea umana. Din acest motiv "trebuie sa ascultam mai mult de D-zeu decit de oameni" - Fapte 4:19 si 5:29.
2. Calea spre pacea mondiala, este calea iubirii intre oameni si nici intr-un caz, ura si razboiul. Din acest motiv, slujitorii lui D-zeu, nici macar "nu vor mai invata razboiul" - Matei 22:36-40; Isaia 2:2-4. Este regretabil ca nici pina in prezent, popoarele lumii inca n-au inteles aceasta realitate, cu toate ca, din aceasta cauza, Pamantul a fost de repetate ori scaldat in singe.
3. Fie ca vrem, fie ca nu, la momentul potrivit, Creatorul lumii, adevaratul D-zeu Iehova, prin imputernicitul sau regal Isus Cristos, isi va instaura "...Imparatia... precum in cer si pe pamint" si prin acea "Imparatie", El va uni popoarele lumii intr-o fraternitate mondiala si va realiza astfel adevarata pace pe Pamint -Matei 6:10; Daniel 7: 27.
=D>
4. Nu vi se pare un paradox faptul ca unele guverne, cu toate ca se pretind crestine, condamna, persecuta si uneori chiar si ucid pe cei care au aceste convingeri si le sustin? :fight:
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
dmh, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de drepturile stabilite prin legea nr. 221/2009 sau nu? dmh dmh daca am dezagreat \"dictatura comunista\" inca din copilarie, daca am refuzat sa fiu pionier si u.t.c.-ist, daca am refuzat sa particip la garzi, asa zise ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacata? dmh dmh -Decizia nr. 32/2009 emisa de I.C.C.J. poate fi atacata de cetateni romani vizati prin aceasta decizie? Daca "da", unde si in ce termen? -multumesc. (vezi toată discuția)
Caut pe cineva care poate si vrea sa ma ajute, bineinteles contracost. ContSters88476 ContSters88476 In anul 1978, ca Martor al lui Iehova am refuzat serviciul militar din motive de constiinta. In consecinta tribunalul militar m-a condamnat la \"3 ani ... (vezi toată discuția)