avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla cu o procura dupa indeplinirea sa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla cu o procura dupa indeplinirea sa?

Am urmatoarea nelamurire:

1. ce se intampla cu o procura folosita dupa incheierea unui contract de vanzare cumparare si incasare? (acesta a fost scopul pentru care s-a eliberat si folosit corect procura).

2. la cine ramane acea procura? Vanzator , notar, se transmite originalul cumparatorului?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:54, 12 Aprilie 2010
1. mandatul acordat persoanei de a reprezenta mandantul la incheierea contractului si de a incasa suma de bani inceteaza.

2. procura (care nu mai poate produce efecte juridice decat de a proba mandatul acordat mandatarului), in functie de cate exemplare au fost emise de catre notar (in cazul procurii autentice) va ramane la mandatar.

Teoretic, un exemplar ramane la notar, daca solicitati va fi emis unul si pentru dvs iar un exemplar va ramane la mandatar care: depune inscrisul in original unde este necesar (instanta de ex.) sau il prezinta partii (in speta) pentru a isi justifica respectiva calitate.
Poate ramane si la un cos de gunoi, ce mai conteaza, tot nu mai poate folosi la nimic!
Notarul sper ca si-a pastrat la dosar un exemplar, atata conteaza!
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Poate ramane si la un cos de gunoi, ce mai conteaza, tot nu mai poate folosi la nimic!
Notarul sper ca si-a pastrat la dosar un exemplar, atata conteaza!

un exemplar la notar , adica o copie la dosar?
Cel care a fost imputernicit a avut procura intr-un singur exemplar.
procura este data expres pt imobilul in cauza.daca imputernicitul a avut doar un exemplar, acesta a ramas la notar
gi-jane a scris:

procura este data expres pt imobilul in cauza.daca imputernicitul a avut doar un exemplar, acesta a ramas la notar

din ce imi amintesc parca notarul nu a oprit procura vanzatorului ci doar o copie.
Poate constitui acest lucru o problema?

Pana la urma am inteles ca aceste acte dupa "folosire, indeplinire" sunt arhivate la notar.
Eu in calitate de cumparator, ma intreb doar daca este o problema ca notarul, desi a folosit documentul in original, nu il mai are decat copie.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Imputernicire notariala ContSters180853 ContSters180853 am facut o imputernicire in bistrita ,eu m am mutat in alt oras ,iar acum as vrea sa o stric, sa o anulez . biroul notarial la care am facut o ar putea sa ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare si incasare bani armada_maxima armada_maxima Buna ziua, Va deranjez cu urmatoarea intrebare aferenta unei procuri de vanzare -cumparare si incasare bani. In procura apare urmatorul ... (vezi toată discuția)
Mandat irevocabil si netransmisibil? Adriana Irimia Adriana Irimia Am in fata o procura de vanzare in care \"x\"-proprietari imputernic pe \"y\" sa vanda oricui si la pretul cel mai avantajos, inclusiv siesi, imobilul ... (vezi toată discuția)