avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire - cum sa rezolv situatia?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire - cum sa rezolv situatia?

Tata a murit acum 5 ani. Mama si cu mine am mostenit un apartament de 3 camere. Mama a cumparat in timpul casatoriei cu tata cu alt apartament la care am contribuit si eu cu bani (pe care urma sa mi-i dea inapoi) fara nici un act - doar era mama.
In prezent, mama are 2 apartamente (unul mostenit de la mama ei si unul cumparat in timpul casatoriei cu tata) si 1/4 din apartamentul de la tata. Eu nu am nici un venit si nu pot locui in casa de la tata din cauza mamei - are un catel care musca. Am spus ca voi merge la tribunal sa cer impartirea casei si atunci a inceput sa arunce lucrurile vechi din apartament cumparand altele noi pe numele ei: frigiderul, masina de spalat, etc. Acum a trecut la mobila.
Ma tem ca in momentul impartirii nu va mai ramane nimic in casa netrecut pe numele ei...

Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters30587 , utilizator 09:56, 15 Februarie 2007
sa va grabiti sa mergeti la un notar pt succesiune. daca nu va intelegeti, ajungeti in instanta si cereti acesteia instituirea unui sechestru pe bunuri, daca exista pericolul ca mama dvs sa le instraineze.....
si cind va fi momentul impartirii ?

oricum, parerea mea este ca poti merge pe asigurarea dovezilor , art.235(1) cpc :" oricine are interers sa constate de urgenta... starea unor lucruri ..."
poti sa deschizi succesiunea dupa moartea tatalul tau, iar la masa succesorala poti aduce ca valoare lucrurile despre care faci referinta.
La deschiderea mostenirii in fata unui notar public este nevoie si de prezenta a 2 martori.
Dacă există pericol de înstrăinare, pierdere, înlocuire sau distrugere a bunurilor, notarul public va putea pune bunurile sub sigiliu sau le va preda unui custode
Calitatea de moştenitor şi numărul acestora se stabilesc prin acte de stare civilă şi cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorală se dovedesc prin înscrisuri sau orice alte mijloace de probă admise de lege.
Din ce inteleg eu ai dezbatut deja mostenirea tatalui tau si la masa succesorala este bagat doar apartamentul de la tatal tau. De aia mama ta are 1/4 din apartamentul tatalui tau(probabil era doar al lui) si tu ar trebui sa ai 3/4 din acel apartament. Observ bine? Daca nu corecteaza-ma.
In cazul i care am vazut bine cred ca la masa succesorala trebuia bagat si apartamentul cumparat in timpul casatoriei parintilor tai indiferent cine este trecut in acte (poate fi doar mama ta trecuta ca proprietar), doar daca acel apartament nu poate fi considerat-potrivit legii- bun personal.
Daca vrei sa ti se raspunda cat mai exact cred ca ar fi bine sa mai dai niste detalii.
.... Si mai poti cere si banii dati pentru cumpararea apartamentului, Invocand rudenia cu mama ta, poti dovedi imprumutul si faca vreun inscris in acest sens, ci doar cu martori si alte inscrisuri.

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Problema urgenta succesiune! notar sau avocat? mihaim80 mihaim80 Buna tuturor, Am si eu nevoie de un raspuns legal la o problema pt care un avocat si un notar mi-au dat 2 raspunsuri diferite!!! Tatal meu a decedat acum ... (vezi toată discuția)
Act de mostenire Iohanna Iohanna Buna ziua, Am on intrebare referitoare la mostenire. Tatal meu a decedat acum 12 ani. Mama este inca in viata, iar eu sunt singurul lor copil. Acum 2 ... (vezi toată discuția)