Am on intrebare referitoare la mostenire. Tatal meu a decedat acum 12 ani. Mama este inca in viata, iar eu sunt singurul lor copil. Acum 2 saptamini am aflat de la mama ca actul de concesiune pe locul de veci al tatalui meu (obtinut cind el era in viata si casatorit cu mama) a fost trecut pe numele ei, in urma succesiunii efectuate la mai putin de 6 luni dupa decesul tatalui (in 2006). Nu am stiut pina de curind ca succesiunea s-a facut dupa decesul tatalui meu. Dupa ce tata a decedat, mama mi-a cerut un act in care sa renunt la toata mostenirea ce mi-ar reveni dupa tata. Eu am refuzat, si i-am dat doar o declaratie in care am renunat la apartamentul in care ei au locuit impreuna. Acest apartament a fost vindut de catre mama la mai putin de 6 luni dupa decesul tatalui, iar ea a devenit proprietara a apartamentului in care locuieste acum. Mama nu mi-a spus cu cit a vindut apartamentul lor si citi bani i-au ramas dupa ce l-a cumparat pe cel in care locuieste acum.
La ora actuala, tot ce stiu este ca succesiunea a fost efectuata. Parintii mei au avut proprietati achizitionate in timpul vietii impreuna: locul de veci de la Bellu (pe a carui act de concesiune este mama acum titular), un al doilea apartament care stiu ca era inchiriat pe vremea cind tata traia, plus apartamentul la care am renuntat si pe care mama l-a vindut. Mama nu vrea sa imi spuna ce alte bunuri au ramas dupa tata.
Intrebarea mea este: cum as putea sa obtin a copie dupa actele de mostenire intocmite in urma succesiunii? Stiu ca acestea ar trebui sa contina si un inventar al bunurilor mostenite. Am o copie dupa actualul act de concesiune pe locul de veci (in numele mamei) unde scrie ca a fost intocmit conform CM cu un numar oarecare si data Aprilie 2006. Este inclusa acolo si informatia referitoare la biroul notarial care a dezbatut succesiunea. Va rog sa imi spuneti cum as putea sa obtin copia dupa actul de mostenire fara sa o implic pe mama, care, este evident, ca nu vrea sa imparta cu mine aceasta informatie.
In plus, mama are o sora geamana, care are familia ei: un sot, un fiu, un nepot. A doua intrebare ar fi: daca mama este trecuta ca singur mostenitor dupa decesul tatalui meu, in cazul in care decedeaza si ea, ce drepturi au sora ei si familia ei?
In cazul decesului mamei familia ei nu are niciun drept, cu exceptia cazului in care face vreun testament in care sa fie cuprinsi si bineinteles sa mai existe masa succesorala.
In baza nr. certificatului de mostenitor inscris in actul de concesiune a locului de veci si a cunoasterii biroului notarial puteti solicita o copie a certificatului de mostenitor de la biroul respectiv.
Declaratia de renuntare la apartament ati facut-o la un notariat sau a fost pur si simplu o declaratie scrisa de mana si neinregistrata?
Cel mai probabil mama dvs a "omis" sa declare la notariat ca mai exista si alti mostenitori.
Va multumesc pentru raspuns. Declaratia de renuntare a apartamentului lor care a fost vindut ulterior am scris-o de mina. Eu locuiesc in Statele Unite. Am scris-o in limba engleza si a fost notarizata de un notar public de aici, din State. Banuiesc ca a fost tradusa acolo si anexata la dosar. Nu stiu nimic in legatura cu succesiunea, dupa cum v-am spus.
Pe notarul respectiv il cunosc personal, era prieten cu tata. Notarul stia cu siguranta ca eu sunt mostenitor, impreuna cu mama.
Cum as putea obtine copia certificatului de mostenitor de la distanta?
Apelati la un imputernicit din RO sau incheiati un contract de reprezentare cu un avocat care sa se ocupe de obtinerea copiei certificatului de mostenitor.
Insa prin declaratia data ati renuntat la tot, nu numai la apartament.
Buna ziua,
1. Renuntand la un bun din masa succesorala ati renuntat LA INTREAGA MASA SUCCESORALA!. Asa este legea in romania.
2. O copie a actuli de succesiune o puteti obtine fie de la notarul care a incheiat succesiunea fie e la camera notarilor publici.
3. Daca mama dumneavoastra nu vinde sau doneaza bunuri ce-i apartin, sora ei nu are niciun drept atata timp cat existati dumneavoastra si/sau descendenti ai dumneavoastra.
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)