avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema urgenta succesiune! Notar sau avocat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema urgenta succesiune! Notar sau avocat?

Buna tuturor,

Am si eu nevoie de un raspuns legal la o problema pt care un avocat si un notar mi-au dat 2 raspunsuri diferite!!!

Tatal meu a decedat acum 6 saptamani. Sunt singurul lui copil.
Parintii mei au divortat iar tata s-a recasatorit fara a mai avea alti copii.
Parintii tatalui meu au un apartament iar cand bunicul meu a decedat tata a mostenit 25% din acest apartament ; daca are vreo relevanta el a intrat in posesia mostenirii inainte de cea de-a 2 casatorie.
Intrebarea mea este : avand in vedere ca bunica traieste ( mama tatalui meu) cea de-a 2-a sotie are dreptul la o parte din acesti 25%? ( avocatul a zis ca are si sotia dreptul iar notarul a spus ca nu).

Mentionez ca tatal meu a achizitionat in timpul celei de-a 2-a casnicii un apartament in care au locuit.
In afara de cei 25% din apartamentul bunicilor din celalalt apartament cat imi revine? Are vreo importanta ca apartamentul in care au locuit a fost achizitionat din banii tatalui meu?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: mihaim80 , utilizator 10:29, 15 Decembrie 2006
avand in vedere ca sunteti singurul copil si ca tatal dvs a mostenit sfertul din imobil inainte de a se recasatori, este clar ca si dvs sunteti mostenitoare a acestui sfert. cea de a doua sotie are un drept asupra acestui procent, in virtutea dreptului dat de lege de a veni impreuna la mostenire impreuna cu orice clasa de mostenitori. sfertul din imobil este bun propriu al tatalui dvs, intai se va proceda la delimitarea bunurilor proprii ale fiecarui sot, ce e strict al ei, dobandit inainte de casatorie si partea ei din bunurile comune nu intra in masa succesorala de pe urma tatalui dvs.
restul se imparte la dvs si la sotia supravietuitoare, in proportii pe care nu pot sa le delimitez acum, nu sunt tare la fractii :(

in privinta celui de al doilea apartament, daca faceti dovada ca imobilul a fost cumparat doar cu banii tatalui, atunci acesta e si el bun propriu al sau. totusi sotia va avea si ea un drept asupra unei fractiuni, in virtutea legii. insa partea ei nu va fi atat de mare cat ar fi putut fi daca in prealabil s-ar fi stabilit ca un procent din apartament e bun propriu al ei.

sper ca m-am facut inteleasa si ca v-am ajutat putin...oricum, vedeti si parerile altor juristi de pe acest site
dezbaterea succesiunii se cere la notar.
ceea ce a mostenit tatal tau este bun propriu, totusi tinanad cont ca s-a recasatorit va fi bun in masa succesorala, iar in privinta apartamentului achizitionat in timpul casatoriei 1/2 este legal al sotiei doar 1/2 intrand in masa succesorala daca poti dovedi ca achzitionarea s-a facut exclusiv cu banii decedatului se poate si va intra in masa succesorala tot apartamentul. ramane de dovedit.
Buna tuturor,

Multumesc pt raspunsurile date... cu un pic de intarziere ..ca nu am avut net... :(
intre timp am fost la un notar si mi-a spus ca intr-adevar cea de-a 2-a sotie are dreptul la apartamentul mosenit de tata..cat despre procent trebuie sa recunosc ca nu am inteles nimic..ma luase cu patrimi ..optimi..din patrimi si treimi si m-a pierdut! :D
ceea ce am inteles foarte clar este ca de la anul o sa ma coste mai mult si trebuie sa deschid aceasta succesiune....
De la anul nu o sa te coste mai mult, chiar o sa te coste mai putin la notar intyrucat vor fi eliminate total taxele de timbru cu privire la succesiuni. Notarul care ti-a spus asta nu stiu de ce a facut-o dar nu corespunde noilor modificari ale legilor lor....................
Multumesc frumos pentru info. Auzim ceva dar nu eram sigur. Bine ca am mai amanat....:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Tatal meu are un apartament, pe care l-a dobandit prin cumparare de la stat in anul 1998. In apartament el a locuit din anul 1974. Mama mea chiar si dupa ce a ... (vezi toată discuția)