Am o prietena, angajata la o societate care a inceput sa-si trimita salariatii in somaj tehnic (75%), dar ii cheama totusi la munca platindu-i cu 75%. I-am spus ca nu e corect ceea ce face angajatorul.
Intrebarea ei este alta: ea o sa intre in somaj tehnic incepand cu 01.05.2010. Pana acum a lucrat neintrerupt. Beneficiaza de concediu de odihna dupa aceste 3 luni de somaj tehnic, cum i se calculeaza zilele de CO si daca ar vrea sa-si ia CO in perioada de somaj tehnic este posibil? In plus perioada de somaj tehnic este considerata vechime pentru pensie?
Va multumesc anticipat!
Pe perioada somajului tehnic nu poate beneficia de concediu de odihna intrucat CIM este suspendat.
Toate "contributiile", chiar daca nu sunt platite de angajator, se considera la salariul minim pe economie, iar perioada de somaj tehnic este asimilata unei perioade de asigurare necontributiva. Deci, ptr acele luni punctul de pensie se calculeaza la salariul minim/economie.
In mod normal, zilele de CO nu ar trebui sa se reduca intrucat suspendarea CIM s-a facut din initiativa angajatorului.
Cfs
2copii
Buna ziua,
va rugam sa ne ajutati cu o parere autorizata in urmatoarea situatie:
-firma la care lucram a hotarat ca in lunile ianuarie/februarie sa luam ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic
adimicu
Buna seara,
Va rog sa-mi dati si mie informatii referitoare la somajul tehnic: pe ce perioada se acorda, daca imi afecteaza acordarea concediului de odihna, ... (vezi toată discuția)