La 9.02.2009 se incheia un contract de leasing intre societatea numita P si persoana particulara T.V.pe o perioada de 12 luni. Ratele au fost achitate la timp in decursul primelor 11 luni, achitandu-se chiar si primele rate in avans. In luna ianuarie 2010, TV este plecat din tara pentru o perioada mai lunga, se emite de P factura proforma la data de 28.01.2010, scadenta la 8.02.2010, pe care TV nu o achita in termen nefiind in tara. La sosirea in tara achita factura, i se mai comunica inca doua facturi reprezentand penalitati, pe care le achita si este chemat la firma P cu masina pentru montarea sistemului GPS (o mare farsa doar sa vina la firma). Lasa masina la firma P pentru montarea GPS-ului si intreaba dupa cateva zile cand sa vina s-o ia. I se raspunde ca masina a fost oprita pt. neplata la timp a facturilor si pentru a-i fi data inapoi, urmeaza sa se incheie un alt contract, pentru inca 50% din valoarea masinii (la aceasta data achitata fiind).
Precizez ca in contractul incheiat intre parti nu este stipulata o asemenea cauza de incetare a contractului initial si incheierea unui alt contract cu plata a 50% din valoarea ratelor de chirie platite in avans, decat pentru nepreluarea masinii conform contractului de livrare dintre dealer si TV(nu firma de leasing). Firma stipuleaza in contract doar aplicarea de penalitati/ zi de intarziere, penalitati pe care TV le-a achitat.
Intrebarea era: cum ii poate determina pe cei de la firma P sa-i dea masina?
Este important de vazut contractul, insa fata de ceea ce spuneti totul este in afara legii. Daca vroiau sa va retina masina, singura cale legala era o executare silita. Trebuia sa fi primit o somatie si un titlu executor. De asemenea, trebuie verificat daca facturile pentru penalitati au fost emise intemeiat (trebuie verificat contractul).