Conform art.46 din Normele aplicabile la data evenimentului rutier si care stipuleaza :
Art.46 in cazul in care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal , despagubirile pot fi stabilite daca:
1. potrivit legii actiunea penala a fost stinsa prin impacarea partiilor.
2.desi hotararea instantei penale a ramas definitiva si irevocabila ,stabilirea despagubirilor civile ar urma sa se faca ulterior.
3.desi actiunea penala nu poate fi stinsa prin impacarea partiilor , sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a).s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata sau din actele incheiate de autoritatile publice, semnate fara obiectii de propietarul ,utilizatorul ori conducatorul vehiculului asigurat , raspunzator de producerea prejudiciului , rezulta cu certitudine atat raspunderea civila a acestora , prejudiciile cauzate, cat si vinovatia penala a conducatorului auto care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor aflate in curs.
b).persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata partial sau total ,despagubirea primita in functie de hotarirea instantei penale in ceea ce priveste fapta , faptuitorul si vinovatia.
Nu inteleg atunci de ce exista aceste norme ,sau mai bine zis pe cine protejeaza daca nu sunt aplicabile in Romania , firmele de asigurari asteapta hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila care dureaza ani de zile .
Despaguiri vatamari corporale conform art.46 alin.3lit.b .
Va multumesc .
Conform normelor CSA se poate ca asiguratorul sa despagubeasca un dosar pe baza PV de cercetare la fata locului emis de polita rutiera, cu obligatia incheierii unui act cu asiguratorul prin care va angajati ca daca la sentinta care va apare ulterior va va fi defavorabila sa returnati toata suma primita sau numai parte din ea daca ati primit prea mult,conform hotaririi judecatoresti definitive.
Exista si plati pe cale amiabila, insa acestea sunt la inceput, intrucat, neexistand bareme de calcul, ca in alte tari, asigruatorii prefera ca instanta de judecata sa acorde aceste sume. In instanta, daca aveti un aparator bun, puteti obtine intr-adevar sume mari.
ganditi-va cate persoane care au suferit accidente in anii anteriori si nu au primit nici un ban de la asiguratori, desi legislatia exista inca din jurul anului 1971 ( era un decret 471, care prevedea despagubiri pentru victimele accidentelor de circulatie, in baza asigurarii obligatorii).
Lupta era intre partile vatamate si inculpati..... inca mai exista si acum, in salile de judecata si , mai apoi, negocierile intre avocati:" daca dai suma de ..... inchidem dosarul penal, nu cerem condamnarea," etc. etc.
Intelegeri amiabile
liviu l
am fost victima unui accident rutier in urma caruia am suferit o interventie chirurgicala in care mi-am pierdut un organ (splina) si am necesitat un nr. de 35 ... (vezi toată discuția)