Buna ziua,
Am sa fac un scurt rezumat al situatiei, ca sa conturez dificultatea in care ma aflu.
In februarie auto personal a fost lovit in timp ce era parcat regulamentar pe o strada din Bucuresti, sector 4. Am reusit sa fiu pe faza si am discutat cu autorul accidentului care a devenit brusc recalcitrant asa ca am decis sa chem politia rutiera la fata locului.
A fost testat cu aparat etilo-test si a rezultat o alcolemie 0,71 mg alcool in aerul expirat. Ulterior a fost invitat l INML unde i s-au luat si probe de sange.
Dupa INML la accidente usoare am dat declaratiile privind incidentul si am luat copie dupa asigurarea lui / talon si permis impreuna cu anexa 2 (cred) , o adresa catre Carpatica in care specifica sa se faca despagubirea mea confom art. 5411 din OUG 195/02 Rep.
Am fost la asigurator am deschis dosarul de dauna dupa care o lunga perioada de timp am fost "dus cu vorba" ca lipsesc declaratiile de la politie, apoi diverse ca ar lipsi adresa catre ei de la parchet cu solutionarea dosarului...
Intre timp am fost in audienta la directorul de la Unirii Carpatica, am depus la dosarul meu de dauna deschis un deviz realizat de service si o cerere de despagubire.
Dupa 3 luni (astazi) am sunat sa mai aflu situatia dosarului si mi s-a dat accept de plata pentur o suma care se apropie de realitate, DAR nu pot ridica despagubirea pana cand nu mai ajunge la ei si la mine o adresa cu inceperea sau neinceperea urmarii penale a acestui individ.
Cum pot afla situatia despre aceasta adresa ? Ce inseamna mai exact aceasta adresa si de ce ar bloca despagubirea mea.
Va multumesc pentru atentia acordata acestui subiect.
1. Emiteti o adresa catre organele de cercetare penala (politie sau parchet, daca este inregistrat la parchet) si solicitati sa vi se comunice stadiul dosarului.
2. Daca nu sunteti multumit de asigurator, puteti face o sesizare Comisiei de Supraveghere a asigurarilor.
3. Daca s-a dispus o masura impotriva vinovatului, puteti solicita introducerea in cauza a Asiguratorului, daca nu ati primit despagubiri.
Acum ma pregateam sa adaug ca am facut o sesisare la CSA si am si primit raspuns:
"Avand in vedere sesizarea dumneavoastra va aducem la cunostiinta faptul ca in cazurile in care evenimentul rutier face obiectul unui dosar penal, stabilirea si plata despagubirilor poate fi efectuata doar cu respectarea prevederilor art. 46. Normele puse in aplicare prin ordinul nr. 20 / 2008
1. potrivit legii, actiunea penala a fost stinsa prin impacarea partilor
2. desi hotararea instantei penale a ramas definitiva si irevocabila, stabilirea despagubirilor civile ar urma sa se faca ulterior
3. desi actiunea penala nu poate fi stinsa prin impacarea partilor, sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata sau din actele incheiate de autoritatile publice, semnate fara obiectii de propietarul, utilizatorul ori conducatorul vehiculului asigurat, raspunzator de producerea prejudiciului,rezulta cu certitudine atat raspunderea civila a acestora, prejudiciile cauzate, cat si vinovatia penala a conducatorului auto care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor aflate in curs."
b) persoana prejudiciata isi ia un angajament scris prin care se obliga sa restituie de indata partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul sau vinovatia.
In acest sens avand in vedere faptul ca evenimentul rutier face obiectul unui dosar penal, o solutionare pe cale amiabila este posibila numai dupa indeplinirea cumulativa a prevederilor art. 46 alin 3 ltiera a si b din Normele puse in aplicare prin ordinul CSA nr 20/2008."
Ordinul CSA nr. 20/2008 a fost abrogat la data de 27 noiembrie 2009 de Ordinul CSA nr. 21/2009, care la randul sau a fost modificat de Ordinul 2/2010 ce a adus modificari inclusiv la art. 46 care are urmatorul continut:
"ART. 46
În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite pe cale amiabilă, dacă:
1. potrivit legii, acţiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea părţilor;
2. deşi hotărârea instanţei penale a rămas definitivă şi irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. deşi acţiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părţilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată; sau
b) sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- din actele încheiate de autorităţile publice rezultă atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât şi vinovăţia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
- persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia."
Depuneti cerere de despagubire si un angajament scris prin care va obligati sa restituiti despagubirea primita in cazul in care instanta ar schimba vinovatia (ceea ce nu este cazul) si invocati legea in vigoare.
Este numai un tertip al asiguratorului pentru amanarea platii, fiind cunoscute aceste practici la asiguratorul de care vorbiti. Faptul ca dosarul penal este pentru alcool nu are nici o tangenta cu spiritul art. 46 care se refera la vinovatia in producerea accidentului.
Va doresc mult succes !
In concluzie, Carpatica, nu are neaparata nevoie de acea adresa care dispune inceperea sau neinceperea urmarii penale a autorului accidentului.
L.E. Am discutat telefonic cu directorul departamentului de daune, la care am mai fost in audienta, si i-am invocat art. 46, imi tot sustinea ideea ca aceasta ar fi politica companiei ... si i-am raspuns ca politica companiei nu poate fi decat in baza legii.
Am ramas totusi cu o nelamurire.
Art. 46 aliniatul 3 a) s-a dat rechizitoriu de trimitere in judecata (...) .. rezulta cu certitudine atat raspunderea civila a acestora, prejudiciile cauzate cat si vinovatia penala a conducatorului auto(..)
Ce inseamna acest rechizitoriu, si cum il dovedesc in discutia pe care o voi avea. Cand am deschis dosarul de dauna la ei am adus si adresa facuta de politie catre Carpatica prin care se precizeaza:
"Circumstantele accidentului, rezultatul etilotest, recoltarea alcolemiei la INML, si faptul ca s-a intocmit dosar de cercetare penala inregistrat sub DP..... care va fi solutionat de Biroul de Cercetari Penale din cadrul Brigazii Rutiera.
Ca autorul .. a incalcat prevederile art. 54/1 din OUG 192/02 Rep.
Propietarul autovehicului ..(autorului) sau conducatorul acestula CONSIMTE ca despagubirile pentru pagubele produse sa fie suportate in conformitate cu legea 136/1996.
Este suficienta aceasta adresa sa acopere Art. 46 3 a) ?
Sau documentatie ar mai trebui sa prezint sa dovedesc... pentru a nu ridica din nou alte obiectii.