avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dificultati in primirea despagubirii de la asigurator ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dificultati in primirea despagubirii de la asigurator in urma unei daune al carui autor are dosar penal

Buna ziua,
Am sa fac un scurt rezumat al situatiei, ca sa conturez dificultatea in care ma aflu.

In februarie auto personal a fost lovit in timp ce era parcat regulamentar pe o strada din Bucuresti, sector 4. Am reusit sa fiu pe faza si am discutat cu autorul accidentului care a devenit brusc recalcitrant asa ca am decis sa chem politia rutiera la fata locului.

A fost testat cu aparat etilo-test si a rezultat o alcolemie 0,71 mg alcool in aerul expirat. Ulterior a fost invitat l INML unde i s-au luat si probe de sange.
Dupa INML la accidente usoare am dat declaratiile privind incidentul si am luat copie dupa asigurarea lui / talon si permis impreuna cu anexa 2 (cred) , o adresa catre Carpatica in care specifica sa se faca despagubirea mea confom art. 5411 din OUG 195/02 Rep.

Am fost la asigurator am deschis dosarul de dauna dupa care o lunga perioada de timp am fost "dus cu vorba" ca lipsesc declaratiile de la politie, apoi diverse ca ar lipsi adresa catre ei de la parchet cu solutionarea dosarului...
Intre timp am fost in audienta la directorul de la Unirii Carpatica, am depus la dosarul meu de dauna deschis un deviz realizat de service si o cerere de despagubire.

Dupa 3 luni (astazi) am sunat sa mai aflu situatia dosarului si mi s-a dat accept de plata pentur o suma care se apropie de realitate, DAR nu pot ridica despagubirea pana cand nu mai ajunge la ei si la mine o adresa cu inceperea sau neinceperea urmarii penale a acestui individ.

Cum pot afla situatia despre aceasta adresa ? Ce inseamna mai exact aceasta adresa si de ce ar bloca despagubirea mea.

Va multumesc pentru atentia acordata acestui subiect.
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
ssnk, utilizator
Cel mai recent răspuns: ssnk , utilizator 15:06, 16 Iunie 2010
Observati ca este optional lit. a sau lit. b de la alin. 3 al art. 46.
In situatia dvs este aplicabil art. 46. -(3) lit.b si nu aveti nici o treaba cu rechizitoriul parchetului de trimitere in judecata. Vinovatia in producerea pagubei si implicit raspunderea asigiuratorului este clar stabilita in anexa 2 de politie prin incadrarea la art. 54/1 din OUG 195/2002.
Ultima modificare: Vineri, 21 Mai 2010
Petre Nita, Expert judiciar
Revin cu update :)
Am fost astazi la Carpatica si am depus dupa o noua audienta la director angajamentul scris catre conducerea Carpatica, conform art. 46 lit. b. Era si in deplasare cineva din conducere de la Sibiu, unde ei au sediul central, care a ridicat din nou o alta obiectie, faptul ca polita este deschisa inainte de 27 noiembrie cand s-a facut schimbarea in ordinul CSA.

Polita autorului accidentului este deschisa pe 19 Noiembrie 2009.
Cu toate acestea am adaugat la dosar angajamentul, si am primit raspuns ca se va da curs acestui angajament.... (doar verbal)
Deci au gasit o alta portita prin care sa mai amane despagubirea.

Inainte de acea modificare in ordinul CSA, care era procedura in acest caz.. .sau ce anume s-a modificat ?
Va multumesc, pentru asistenta.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
ssnk, utilizator
Art. 46 din Ord CSA nr. 20/2008 avea forma:
În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite, dacă:
1. potrivit legii, actiunea penală a fost stinsă prin împăcarea părtilor;
2. desi hotărârea instantei penale a rămas definitivă si irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. desi actiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părtilor, sunt îndeplinite cumulativ următoarele conditii:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată sau din actele încheiate de autoritătile publice, semnate fără obiectii de proprietarul, utilizatorul ori conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, rezultă cu certitudine atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât si vinovătia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
b) persoana prejudiciată îsi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, partial sau total, despăgubirea primită, în functie de hotărârea instantei penale în ceea ce priveste fapta, făptuitorul si vinovătia.

In situatia in care polita este emisa anterior datei de 27.11.2009 intradevar aceasta este sub incidenta Ord 20/2008, dar asa cum se poate observa din textul articolului 46 despagubirea se poate platii si in aceasta situatie daca din actele autoritatilor publice rezulta vinovatia.
Va doresc succes !
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
Petre Nita, Expert judiciar
revin cu update !
Am primit despagubirea de la Carpatica. Totul a fost ok conform celor discutate aici.
Va multumesc pentru asistenta ! topicul se poate inchide

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina avariata,vinovatul asigurat la carpatica alexyna alexyna Buna seara! In data de 25 decembrie 2010 am fost lovit la semafor de o masina a carui sofer era beat. Acestuia i s-a gasit o alcoolemie de 0.57 in aerul pur ... (vezi toată discuția)
Dosar de dauna carpatica andreicarausu andreicarausu Buna ziua, Daca se poate un mica ajutor ar insemna enorm pentru mine.In data de 22 august am avut un evenimet rutier in Brasov cu vatamare ... (vezi toată discuția)
Cum platesc asigurarile in urma accidentelor cu morti invmona invmona accident in care au fost implicate doua masini:cea vinovata in care a si murit o femei si masina sotului meu ,fara victime.fata masinii este praf,asigurarea am ... (vezi toată discuția)