Legea 18/1991:
Art. 13
(1) Calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii.
Art. 659-676 Cod civil, enumera clasele de mostenitori legali, precum si ordinea in care acestia vin la succesiune:
[ link extern ]
Ceea ce sustine primaria, are unele asemanari cu uzucapiunea de scurta durata, ceea ce inseamna ca cel care o invoca trebuie sa fi fost de buna credinta si sa fi avut un just titlu asupra imobilului in cauza:
"Uzucapiunea de 10-20 de ani se aplică atunci când posesorul posedă bunul în temeiul unui just titlu şi este de bună-credinţă. Termenul este de 10 ani atunci când adevăratul proprietar are domiciliul în circumscripţia tribunalului judeţean în care se află imobilul şi de 20 de ani, în cazul în care nu este îndeplinită această condiţie."
Potrivit art.1895, 1897 si 1899 din Codul civil, aplicabilitatea uzucapiunii de pâna la 20 de ani este conditionata de existenta unui just titlu si a bunei credinte.
Justetea titlului consta în corecta folosire a unui mod legal de dobândire a unui drept de proprietate.
Titlul just trebuie dovedita si trebuie sa provina de la alta persoana decât adevaratul proprietar si reprezinta "orice titlu translativ de proprietate, precum vinderea, schimbul etc." care nu emană de la adevăratul proprietar. Posesorul trebuie, însă, să fie de bună-credinţă în sensul de a avea convingerea că a dobândit imobilul de la adevăratul proprietar.
Insa, povestea ca ginerele a platit impozitul 10 ani nu justifica emiterea nici unui titlu de proprietate, cu atat mai mult cu cat
uzucapiunea, fie ea de 10-20 de ani sau de 30 de ani
se constata doar prin hotararea unei instante judecatoresti.