avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj divort

am divortat de sotul meu de comun acord. divortul sa pronuntat pe 26 februarie. copilul a ramas la el ,el mai are un baietel din prima casatorie ,vreau sa deschid proces de partaj pt apartament,apartamentul fiind cumparat de amandoi ,cum se procedeaza si care sunt sansele mele de castig ?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 20:30, 12 Aprilie 2010
Pai la nivel teoretic aveti 50-50% din cotele de proprietate. De castigat veti castiga cu siguranta dear depinde de modalitate, fie proprietatea asupra intregului imobil si veti fi obligata sa-l despagubiti cu jumatate din valoarea acestui apartamenrt sau invers. Important este daca apartamentul e luat cu credit, situati in care banca va intra in proces ca si intervenient si va fi de partea celui mai solvabil dintre soti, de principiu conteaza cine ce copii are, ci conteaza cine cun isi permite sa-l despagubeasca pe celalalt. Trebuie sa mai aveti in vedere ca taxa judiciara de timbru e de 3% din valoare tuturor bunurilor pe care vreti sa le impartiti.

Cu stima av. Gheorghe Alexandru
Legea prezuma ca bunurile dobandite in timpul casatoriei de soti sunt bunuri comune.
La partaj tot legea prezuma ca sotii au avut o parte de contributie egala la dobandirea bunurilor.
In ipoteza in care unul din soti aprecieaza ca a avut o cota de contributie mai mare la dobandirea bunului poate solicita instantei de judecata sa constate ca are o cota de contributie mai mare de 50% la dobandirea bunului urmand a face dovada cu privire la veniturile ce i-au permis sa aiba o contributie mai mare la dobandirea bunului.
La partajul printre criteriile pe care instanta le poate avea in vedere in atribuirea bunului regasim posibilitatea partilor de a achita sulta cuvenita celuilalt -caruia nu ii va fi atribuit bunul- sau starea de nevoie a unuia sau altuia in legatura cu bunul respectiv.
Taxa de timbru o datorati pentru ceea ce pretindeti peste cota legala de 50%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ContSters94817 ContSters94817 Ma intereseaza cum se face partajul bunurilor in cazul unei familii dupa o casatorie de 6 ani si cu un copil minor ( 5 ani ).Bunurile comune sunt un ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu ady58 ady58 sunt casatotit de 28 ani si sotia a parasit domiciliul luandu-si doar lucrurile personale . ce se poate face legal nefiind cale de intoarcere /? nu avem copii ... (vezi toată discuția)
Partaj cu copii majori olga.awwad@yahoo.com olga.awwad@yahoo.com Buna ziua tuturor! Ma gandesc sa divortez :\">...ce ma retine e locuinta. Avem apartament proprietate cu 4 camere in Bucuresti, in care locuim noi, sotii si ... (vezi toată discuția)