avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj tehnic

ce poti face in cazul in care angajatorul nu face decat sa te anunte verbal, si atat, ca esti in somaj tehnic? banuiesc ca aceasta in acesta situatie se semneaza si ceva acte
Cel mai recent răspuns: clctina , utilizator 15:31, 29 Aprilie 2010
Vorbele nu au nicio valoare. Actele sunt absolut necesare pentru ca acestea stau si la baza platii salariului in conditiile somajului tehnic. ;)
1. Iata ce spune OUG 4/2010, in legatura cu "somajul tehnic":
Art. 2 - Angajatorii au obligaţia să depună, la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi au sediul, o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, la momentul constatării de către aceştia a situaţiilor respective.
Art. 3 - Conform competenţelor legale, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin instituţiile lor teritoriale subordonate, vor controla periodic angajatorii care beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

2. In plus, trebuie depusa si lista cu salariatii care intra in somaj tehnic si deciziile de suspendare a contractului individual de munca.
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutiile deschise folosind functia "raspunde", nu sa deschideti altele. Multumesc!

Gabriela Pintea

clctina a scris:
buna ziua. as dori, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat. iata care este problema:tatal meu lucreaza la o firma, a carei conducere i-a comunicat verbal, ca e in somaj tehnic pana la data de 1mai,dupa care nu o sa mai fie angajatul lor. negasindu-si un serviciu,tatal meu a solicitat sa fie trecut in somaj, insa conducerea refuza sa ii acorde acest drept. ce se poate face in aceasta situatie?se poate face o reclamatie la itm?(nu este singurul angajat in aceasta situatie la firma respectiva)
1. Nu se poate sa i se spuna, pur si simplu, ca nu mai e angajatul lor.
2. Trebuie sa i se inmaneze o decizie de incetare a contractului individual de munca (CIM).
3. Ar fi bine sa sesizeze ITM in legatura cu problemele acestea.
multumesc frumos pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic iulia53 iulia53 ma puteti lamuri in ceea ce priveste somajul tehnic? Cum interpretati OUG 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010. ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic-reglementare legala cristina69 cristina69 Buna seara. Va rog sa imi spuneti care este legea prin care se reglementeaza somajul tehnic si ce proceduri trebuie urmate de catre angajator , respectiv care ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2010 andresa2010 andresa2010 Buna ziua ! Doresc sa trimit in somaj tehnic cca 40 angajati din 70 existenti, incepand cu 01 martie 2010, pe o perioada de 2 luni. Imi puteti spune, va rog, ... (vezi toată discuția)