avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna ziua,
Una din sarcinile de serviciu ale mele este sa intocmesc si pontajul.
As vrea sa stiu daca un salariat lipseste nemotivat in timpul sptamanii si in decursul lunii lucreaza o sambata (ore suplimentare ), este obligatoriu sa se compenseze cu ziua in care a lipsit?
Avand in vedere ca in cadrul societatii se obisnuieste sa se lipseasca nemotivat, lucru care impiedica planificarea productiei, conducerea a decis sanctionarea salariatului pentru absente nemotivate, chiar daca el vine si lucreaza suplimentar. Pentru a putea aplica sanctiunea stabilita este necesar ca pontajul sa fie cel real ( sa nu se compenseze orele suplimentare cu absenta).
Legal, un salariat poate avea absenta nemotivata si ore suplimentare in aceesi luna?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:34, 13 Aprilie 2010
Bună seara, sunt două lucruri tratate total deosebit. Orele suplimentare pe care le-a făcut pot fi asimilate absențelor nemotivate atâta timp cât patronul le-a asimilat acestora. Dacă nu s-a ajuns la o înțelegere în acest sens, atunci aveți obligația să luați act de absențele nemotivate pentru care s-ar putea dispune concedierea, iar pentru orele suplimentare efectuate, angajatorul are obligația să le consemneze în pontaj și să le plătească corespunztor.
Da, un salariat poate avea absente nemotvate si ore suplimentare in aceeasi luna.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. Asadar, orele suplimentare nu se pot compensa cu absentele nemotivate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare iulianmihu iulianmihu Am lucrat zilnic in jur de 18 ore, inclusiv sambata si duminica. In CIM sunt trecute 8ore zilnnic, nu mai mult de 40ore/saptamana. Cum se calculeaza si cum se ... (vezi toată discuția)
Compensatii sambete lucrate la bugetari dupa legea 153/2017 ContSters446655 ContSters446655 buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cum se compenseaza corect o zi de sambata lucrata intr-o institutie de stat, tinand cont de faptul ca nu se plateste spor ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)